Nem tart népszavazást Oroszországhoz való csatlakozásáról Dél-Oszétia

Nem tart népszavazást Oroszországhoz való csatlakozásáról Dél-Oszétia

Visszavonta Dél-Oszétia új vezetése elődjének azt a tervét, hogy a Georgiához tartozó szakadár területen még a nyáron népszavazást tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Dél-Oszétia új elnöke, Alan Gaglojev hétfőn rendeletet adott ki, amelyben arra hivatkozott, hogy a referendum "jogi következményeit még túlságosan nagy bizonytalanság övezi", továbbá úgy vélte, nem hozhatnak egyoldalúan döntést olyan kérdésben, amely Oroszország legitim érdekeit érinti.

Gaglojev ugyanakkor állást foglalt amellett, hogy tartsanak mielőbb egyeztetéseket Moszkvával mindazokról a kérdésekről, amelyek Oroszország és Dél-Oszétia szorosabb integrációját teszik lehetővé.

Az előző elnök, Anatolij Bibilov népszavazási rendeletét május közepén hagyta jóvá a legfőbb dél-oszét bíróság.

Az 50 ezer lakosú, 3900 négyzetkilométer területű Dél-Oszétia kinyilvánította függetlenségét, de csak egy maroknyi ország ismeri el külön államként.

A 41 éves Gaglojev nemrégiben nyerte meg a területen tartott elnökválasztást, de ellenzéki vezetőként is egyetértett azzal, hogy Dél-Oszétiának csatlakoznia kell Oroszországhoz. Egy interjújában "a dél-oszét nép évszázadok óta dédelgetett álmának" nevezte, hogy egyszer egyesülhetnek az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiával. Hozzátette: ennek feltétele az, hogy Oroszország hajlandó legyen felvenni Dél-Oszétiát.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

(MTI nyomán)