Titkosítás alatt marad a Kaleta-üggyel kapcsolatos ülés jegyzőkönyve

Titkosítás alatt marad a Kaleta-üggyel kapcsolatos ülés jegyzőkönyve

Továbbra sem akarja megosztani a nyilvánossággal a magyar kormány, hogy mi hangzott el azon a februári zárt ülésen, amin az Országgyűlés Külügyi Bizottsága a pedofília miatt elítélt volt perui nagykövet, Kaleta Gábor ügyéről tárgyalt.

A 2020. február 17-ei ülés jegyzőkönyvének titkosítás alóli feloldását már több alkalommal kezdeményezte az LMP-s Demeter Márta, de a bizottság elnökétől elutasító választ kapott, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig nem is reagált a megkeresésre.

Demeter Márta a parlamenti iratok szerint azóta újabb írásbeli kérdést intézett Szijjártóhoz, miszerint

„Megszüntetésre kerül-e a Külügyi Bizottság 2020. február 17-ei ülésén Kaleta Gáborral kapcsolatosan elhangzott információk minősítése?”

A miniszter helyett Magyar Levente államtitkár válaszolt: mint írta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban minden tájékoztatást megadott.

„A Külügyi Bizottság jegyzőkönyve a megszokott eljárásrend szerint került titkosításra, hiszen az ülésen titkosszolgálati vezető is beszélt.”

Demeter szerint azonban a magyar társadalom jogos igénye, hogy tisztán lásson ebben az óriási felháborodást kiváltó gyermekpornográf-ügyben.