Végrehajtást indított a Pénzügyminisztérium ellen Demeter Márta

Végrehajtást indított a Pénzügyminisztérium ellen Demeter Márta

Az országgyűlési képviselő Facebook-oldalán jelentette be, hogy végrehajtást indított a Pénzügyminisztérium ellen, sőt feljelentést is tett közérdekű adatok eltitkolása miatt.

Végrehajtást indítok a Pénzügyminisztérium ellen, és feljelentést teszek közérdekű adat eltitkolásáért! A minisztérium "adatszolgáltatása" az alábbi linken olvasható: https://demetermarta.hu/dm-124/

Közzétette: Demeter Márta – 2020. április 29., szerda
Jöhetnek a rendőrök

Mi lesz akkor, ha a Pénzügyminisztérium kitart? Szakértők szerint, ha a végrehajtó nem kapja meg a kikért dokumentumokat, akkor hatóságokhoz fordulhat a végrehajtó, így akár a rendőrség is megjelenhet a minisztérium épületében. 

Az ügy tavaly februárban kezdődött, Varga Mihály pénzügyminiszter akkor utazott ki Moszkvába, hogy a legnagyobb titokban tárgyaljon a Paks 2-re kötött 4000 milliárdos hitelszerződés módosításán az oroszokkal.

Hiába a közpénz-ezermilliárdok, a módosítás részleteit (is) titkolta az adófizető állampolgárok elől a kormány, az pedig szinte magától értetődő, hogy az Orbán-kormány nem válaszol sem szóban, sem írásban, sem pedig közérdekű adatigénylés útján egy országgyűlési képviselőnek.

Demeter Márta ezért bírósághoz fordult, másodfokon meg is nyerte a pert, és ahogy arról beszámoltunk, a jogerős ítélet kimondta, hogy a politikus részére ki kell az összes létező dokumentumot, iratot a paksi hitelszereződés módosításával kapcsolatban.

A Varga Mihály vezette minisztérium azonban nem tett eleget a bírósági döntésnek, ezért döntött Demeter Márta a végrehajtás megindítása és a feljelentés mellett.

A politikus szerint nem maradhat következmények nélkül az, hogy kormányban magánvállalkozásként kezeljék az államot, és a sajátjukként a magyar emberek pénzét. Az embereknek joguk van tudni, hogy miről állapodtak meg titokban Moszkvában - fogalmazott lapunknak Demeter Márta.

Frissítés: 

A Pénzügyminisztérium (PM) szerda este azt közölte, hogy "valótlanul állította Demeter Márta a közösségi oldalára ma feltöltött videójában, hogy közérdekű adatigénylését nem teljesítette a Pénzügyminisztérium. A valóság ezzel szemben az, hogy a tárca 2020. április 20-án teljesítette Demeter Márta paksi hitelszerződés módosítására vonatkozó közérdekű adatigénylését". Továbbá arra is felhívták a politikus figyelmét, hogy a "járvány elleni védekezésben nem a politikai hangulatkeltésre és az álhírek terjesztésére, hanem összefogásra van szüksége Magyarországnak."

Demeter Márta érdeklődésünkre átküldte a minisztérium korábbi adatközlését.

A mindössze egyoldalas válasz lényege, hogy PM szerint az adatigénylés benyújtásának időpontjáig közérdekű adat nem keletkezett. Amúgy pedig elégedjen meg Demeter Márta Süli János parlamenti felszólalásával.