Ketyeg az óra! A jobbikos politikus kikérte a hajdúböszörményi Elios-jelentést

Remélhetőleg partner lesz a fideszes városvezetés.

„Itt élünk Böszörményben, látjuk, hogy nem úgy működik a közvilágítás, ahogy kellene” - ilyen az, amikor egy fideszes polgármester panaszkodik az Elios munkájára.

A civishir.hu közölt a napokban egy összeállítást arról a 460 millió forintos közvilágítási beruházásról, amelynek 2015 őszén az Elios Innovatív Zrt. konzorciuma volt a kivitelezője, de a megvalósításban a Sistrade Kft. és a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. is részt vett. Mindhárom cég neve előkerül az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében.

Ennyit az OLAF elfogultságáról: ugyanaz az ellenőr vizsgálta a négyes metrót, mint az Eliost

A Hír TV nyilvánosságra hozta azt az észrevételt, melyet Hódmezővásárhely azóta elhunyt polgármestere, Almási István jegyzett az OLAF megállapításaira válaszul. A dokumentumból kiderül, az Elios-vizsgálat egyik ellenőre tagja volt a négyes metró korrupciós ügyeit vizsgáló OLAF-stábnak is, vagyis a revizor részéről fel sem merülhet az elfogultság lehetősége.

A portál egyébként arról is megemlékezik, hogy Hajdúböszörményben már az OLAF-jelentés kiszivárgása előtt is volt botrány az Elios lámpáival. Pálinkás Csaba jobbikos önkormányzati képviselő a november 30-ai testületi ülésen felhozta a városi közvilágítás ügyét:

„az újonnan kicserélt lámpatestek folyamatosan elromlanak”.

Emlékeztetett: nem készült olyan szakmai felmérés, amely vizsgálta volna, hogy „az új lámpatest mennyire kompatibilis az oszlopon lévő tartószerkezettel és a benne lévő elektromos kábelezéssel”.

Erre reagált Kiss Attila, a település kormánypárti polgármestere azzal, hogy

"itt élünk Böszörményben, látjuk, hogy nem úgy működik a közvilágítás, ahogy kellene."

Amit Fórizs László alpolgármester annyival még megfejelt,

"a probléma valós és jogos, el kell ismerni, hogy ezzel folyamatosan küzdünk".

A kormánypárti vezetés elismerte azt is, hogy

„200-250 lámpatest romlik el évente, tízszer annyi, mint a korábbi halogén izzók esetében”.

Ismert, szemben a kormánypropaganda állításaival, az OLAF nem a választási kampányban, hanem már tavaly ősszel elküldte levelét az érintett önkormányzatoknak a feltárt visszásságokról, de az önkormányzatok hallgattak erről.

Így tett Hajdúböszörmény is. Aztán bevetettek egy másik trükköt is, amikor az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki tőlük is az említett dokumentumokat. Ahogy az az oknyomozó portálon szerepel, az önkormányzatnál kreatív módon előkeresték az Infotörvény egyik paragrafusát, és arra hivatkozva azt válaszolták, hogy megkeresik az ügyben az unió csalás elleni hivatalát, mert az írta a dokumentumot, nem ők.

Vagyis elkérik az OLAF-tól a levelet, amit már ősszel megkaptak tőle.

„Ennek tükrében különösen kíváncsiak vagyunk az OLAF és a város közötti levelezésre”

– szögezte le Demeter Pál, a Jobbik térségi országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus már tegnap jelezte, hogy a levelezés helyi képviselők általi kikérése már folyamatban van, majd Demeter Pál abbéli reményét is kifejezte, hogy a kérést Hajdúböszörményben nem fogják mondvacsinált okokból megtagadni.

Péntekre kiderült, a labda most már az önkormányzat térfelén pattog. Ugyanis Pálinkás képviselő csütörtöki megkeresésére egy nappal később már reagált is a város jegyzője, aki az igénylést továbbította Kiss Attila a részére. A polgármesternek 30 napon belül érdemi választ kell adnia a 460 millió forintos Tiborcz-üzleteit firtató kérdésre.

Reméljük, most nem vetnek be semmilyen trükköt, és partnerek lesznek abban, hogy kiderüljön minden az Elios-ügyről, hiszen ez a hajdúböszörményiek érdeke is.