Demográfiai Csúcs: A Jobbik-Konzervatívok szerint ennél sokkal több kell

Demográfiai Csúcs: A Jobbik-Konzervatívok szerint ennél sokkal több kell

„Kimaradt számos olyan téma, aminek kezelése nélkül egyszerűen nem képzelhető el népesedési fordulat!”

„Nem azt vitatjuk, hogy sok költségvetési forrás kerül a területre, hanem hogy az derült ki, hogy ezek nincsenek jól elosztva és nem következett be demográfiai fordulat.”

Így értékelte közleményében a Jobbik-Konzervatívok a szombaton befejeződött Budapesti Demográfiai Csúcson elhangzottakat.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az európai összevetésben különösen alacsony bérek mellett a kényszerű kivándorlás vagy éppen a hazai családalapítási, bővítési tervek elhalasztásának másik fő oka a lakhatás, pontosabban az azt övező káosz.

„Mind az ingatlanárak, mind az albérleti díjak az egekbe szöktek alig néhány év alatt, a kormány pedig a csok megszorítása után még mindig nem jelentette be, hogy mit találna ki helyette. Emellett az országos bérlakásprogramunkra, a Mi Várunk-programra vonatkozó felvetésünkre sem reagált pozitívan, pedig százezrek vannak abban a helyzetben, hogy még egy bankhitel önrészére sincs megtakarításuk. Családot illető terveik viszont nekik is vannak!”

A Jobbik-Konzervatívok közleménye tarthatatlannak nevezte, hogy egész Európában nálunk adóznak a legmagasabb kulccsal a gyermeknevelési cikkekért! A pelenka, a bébiétel és hasonló cikkek áfájának befizetésével egy tipikus, gyermeket nevelő család már többet fizet be a költségvetésbe, mint amennyit onnan családi pótlék formájában a gyerek után megkap!

Végül pedig sürgették: a 2008 óta befagyasztott összegű családi pótlékot meg kellene duplázni, viszont Családi Kártyán, hogy az összege garantáltan a gyermekek érdekkörében hasznosuljon.

Mindezek a Jobbik-Konzervatívok demográfiai, családpolitikai programjának csupán 1.0-ás lépései, mert tisztán látjuk, hogy kiszámítható támogatási rendszer és a jövőt illető depresszió eloszlatása, bérrendezés és lakhatási program nélkül nincs esély a népesedési fordulatra. Utóbbi nélkül pedig nem lesz fenntartható nyugdíj- és szociális rendszer. Ezért mi azt szorgalmazzuk, hogy a kényszerből kivándoroltak helyére ne vendégmunkások tömegei érkezzenek, hanem épüljön ki olyan motivációs rendszer, amely lehetővé teszi a magyarok szülőföldön való boldogulását

- áll a közleményben.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd