Új szolgálati jogviszony: utcára vonulnak az ápolók július 31-én a továbbra is alacsony bérük miatt

Új szolgálati jogviszony: utcára vonulnak az ápolók július 31-én a továbbra is alacsony bérük miatt

Demonstrációt hirdetett július 31-re a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara - számolt be a Népszava. A lap azt írja,

az elégedetlenség oka, hogy az új szolgálati jogviszony bevezetése az ápolókra terheket rótt, miközben a mellettük dolgozó orvosok tekintélyes béremeléshez jutottak.

Július 31-én a budapesti Hősök terére hirdetett demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). Az akcióra saját tagsága hatalmazta fel a szervezet vezetőit még előző hónapban, amikor az elnökség felhívására csaknem tízezren voksoltak arra, hogy a köztestület lépjen fel érdekükben.

Újra felmondhatnak az ápolók és a rendőrök

A magyar kormány eltörölte a 2020. november 28-i rendeletét, amely megtiltotta az egészségügyi dolgozóknak a rendes felmondást a járvány miatti vészhelyzetre hivatkozva - írja az Index. Az erről szóló 308/2021. (VI. 7.) számú kormányrendelet június 15-én lép hatályba a Magyar Közlöny hétfői száma szerint. emellett a 2020.

Korábban az elnökük, Balogh Zoltán a Népszavának azt mondta, a szakdolgozók közérzete meglehetősen rossz, különösen mióta az új szolgálati jogviszony bevezetése rájuk csak terheket rótt, miközben a mellettük dolgozó orvosok jelentős béremelést kaptak, ők pedig hiába kérték a kormányt, hogy rendezzék az ő bérüket is, érdemi választ nem kaptak.

Az egészségügyi szakdolgozók bére a csütörtöki kormányinfón is szóba került. Gulyás Gergely azt mondta, az alapbért illetően jelentős emelés áll előttünk, január elsejével fog ez megtörténni. Nem vitatta, hogy szükség lenne további fizetésemelésre, ugyanakkor szerinte nem volt még olyan kormány, ami ennyi erőfeszítést tett volna a béremelésre. A 15 ezer továbbra is hiányzó szakdolgozóra vonatkozó közbevetésre azt felelte, hogy új kórházfőigazgató van, meg kell várni, hogy békeidőben, normális működés mellett hogyan alakul a helyzet.

Kormányinfó: egyes munkakörökben vizsgálják a kötelező oltás lehetőségét, Orbán holnap beszél a harmadik oltásról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokásos csütörtöki tájékoztatóján az aktuális járványhelyzetről, a gazdasági újraindításért felelős operatív törzs több javaslatáról, illetve a harmadik oltásról is szó esett. Gulyás elmondta, Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járvány szempontjából, a teljes immunitás tekintetében másodikak vagyunk. A negyedik hullám még nem érkezett meg hazánkba.