Demonstrálni fog a Magyar Szakszervezeti Szövetség is január végén

Demonstrálni fog a Magyar Szakszervezeti Szövetség is január végén

Figyelmeztető demonstrációt tart a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) január 31-én – erről döntött a szakszervezet elnöksége csütörtöki ülésén.

A MASZSZ a közleményében arról tájékoztatott, hogy a pedagógustársadalom melletti szolidaritás és a MASZSZ-tagszervezetek bértárgyalásainak támogatása érdekében tartanak demonstrációt.

Székely Tamás, a szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta, az akciót összehangolják majd a pedagógus szakszervezetek által szintén január 31-re meghirdetett sztrájkkal. Részleteket azonban egyelőre nem közölt a tervezett demonstrációról.

Sztrájkolni fognak a tanárok az alacsony bérek és a kötelező oltás miatt

Továbbra sincs érdemi előrelépés, így a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) figyelmeztető sztrájkot hirdetett január 31-re, már tárgyaltak is a kormánnyal egy lehetséges sztrájk feltételeiről. A szakszervezeteknek alapvetően két problémája van. Az egyik, hogy keveslik az Orbán-kormány által belengetett 10 százalékos béremelést, és 20 százalékot szeretnének.

A MASZSZ közleménye szerint a szövetség elnökségi ülése arról is döntött, hogy támogatják a 3 havi álláskeresési idő meghosszabbítását 9 hónapra, azaz 270 napra. Emlékeztettek, a MASZSZ már többször kezdeményezte a 3 havi álláskeresési idő növelését, ezt legutóbb a koronavírus-járványból adódó elbocsátási hullám idején követelte a szövetség.