Deutsch párhuzamos valósága: "Magyarország a korrupcióellenes küzdelem mintaországa"

Deutsch párhuzamos valósága: "Magyarország a korrupcióellenes küzdelem mintaországa"

A fideszes EP-képviselő olyannyira elszakadt a mindennapi valóságtól, hogy azt reméli, a hazánkba látogató EP-szakbizottság példaként ajánlja majd más uniós országok figyelmébe a magyar korrupcióellenes szabályozást.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője Strasbourgban szerdán kijelentette: az Európai Unió intézményeit, a brüsszeli bürokrácia mindennapos működését "ezer és egy szállal szövi át" a korrupció.

Az EP plenáris ülésének szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy az EP e heti ülésén több mint ötven előterjesztés szerepel az uniós intézmények 2021-es gazdálkodását érintően, azonban szerinte egyetlen szó sem szerepel "a brüsszeli korrupció tucatnyi ügyéről", bár a fideszes politikus sem ejtett szót Magyarország és az intézményes állami korrupció szerves összefonódásáról az Orbán-kormányok idején.

"Bolondnak nézik az embereket a brüsszeli bürokraták, az Európai Parlament baloldali többsége, és úgy gondolják, ha nem beszélnek a korrupciós ügyekről, akkor azok nem léteznek"

- fejtegette az önkritika leghalványabb jele nélkül.

Deutsch felháborítónak nevezte, hogy a jelentésekben említést sem tesznek a brüsszeli korrupciós ügyekről, és azt mondta: ezért a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni.

Sérelmezte, hogy miközben az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CONT) figyelmét jelentései elkészítésekor elkerülte a brüsszeli korrupció, több uniós tagországot, köztük Magyarországot és Lengyelországot megemlít a szövegben, a "politikai rágalmak kategóriájába tartozó korrupciós vádakat" fogalmazva meg. Megjegyezte: ugyanez az EP-szakbizottság látogat Magyarországra a jövő hét elején. A küldöttség látogatásának tapasztalatait összegző jelentését illetően a Fidesz politikusa még azt találta mondani: "a szövegben várhatóan az elmúlt években már számtalanszor megfogalmazott, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő vádakat, gyalázatos politikai rágalmakat fogják majd megfogalmazni".

A delegációvezető ezután komolyan gondolva a saját alternatív valóságát azt állította:

"Magyarország a korrupcióellenes küzdelem mintaországa."

"A tagállamok közül ugyanis Magyarországon van a legkidolgozottabb módon törvénybe iktatva a korrupcióellenes küzdelem" - magyarázta, a gyakorlati tapasztalat valóságát figyelmen kívül hagyva.

S ha mindez nem volna elég, végül Deutsch reményét fejezte ki, hogy az EP-szakbizottság a delegációjának budapesti látogatásáról készülő jelentésében azt állapítja majd meg, hogy

"a magyarnál szigorúbb korrupcióellenes szabályozás nincs másutt az Európai Unióban, és példaként ajánlja majd más uniós országok figyelmébe".

A fentiek tükrében önmagáért beszél, hogy a Transparency International januári korrupciós jelentése alapján Magyarország az EU legkorruptabb országa lett 2022-ben; a világranglistán olyan országokkal egy szintre kerülve, mint Burkina Faso, Kuvait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad és Tobago.

Címlapkép: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédet mond a Fidelitas XVIII. tisztújító kongresszusán Budapesten, 2021. november 20-án. MTI/Kovács Tamás