Megszavazta a Néppárt, hivatalosan is megfosztották jogaitól Deutsch Tamást

Megszavazta a Néppárt, hivatalosan is megfosztották jogaitól Deutsch Tamást

Ma délután robbant a hír, miszerint végül is nem kizárnák a fideszes Deutsch Tamást a Néppártból botrányos kijelentései miatt, hanem arról szavaznának, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban.

A Magyar Hang információi szerint

133 igen és 6 nem szavazat mellett el is fogadta az Európai Néppárt (EPP) frakciója azt a javaslatot Deutsch Tamás ügyében, amely valóban minden jogától megfosztaná a fideszes EP-képviselőt.

A döntést az Európai Néppárt a honlapján is közzétette.

A javaslat szerint

azonnali hatállyal elveszik Deutsch Tamás lehetőségét attól, hogy felszólaljon az Európai Néppárt frakciójának időkerete terhére, emellett a frakció jelentéstevője sem lehet, illetve egyéb formális pozíciót sem vállalhat.

Mint azt korábban megírtuk, a fideszes képviselővel szemben azért indulhat eljárás az osztrák Othmar Karas javaslatára, mert a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította a bajor Manfred Weber frakcióvezető érvelését arról, hogy aki betartja az uniós szabályokat, annak nem kell tartani a jogállami mechanizmustól. Miután elkezdett fogyni a levegő körülötte, végül Deutsch kétszer is bocsánatot kért, legutóbb most kedden.

A Népszava úgy értesült néppárti forrásaitól, hogy Deutsch az ülésen ismét bocsánatot kért, önkritikát gyakorolt és azt mondta, elfogadja a pártcsoport döntését. A lap azt is írja, Manfred Weber frakcióvezető szerda este bejelentette: záros határidőn belül módosítani fogják az eljárási szabályzatot, hogy lehetővé váljon teljes nemzeti küldöttségek kizárása, mert csak egyéni képviselőket lehet kitessékelni a politikai csoportból.

Nagy kérdés, hogy a történtek fényében valóban tervez-e maradni Deutsch a Néppártban - amivel elfogadná ezt a számára igencsak megalázó helyzetet -, vagy inkább önként kilép.