Nem kizárnák Deutsch Tamást, hanem megvonnának tőle minden jogot a néppárti frakcióban

Nem kizárnák Deutsch Tamást, hanem megvonnának tőle minden jogot a néppárti frakcióban

A fideszes képviselővel szemben azért indulhat eljárás az osztrák Othmar Karas javaslatára, mert a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította a bajor Manfred Weber frakcióvezető érvelését arról, hogy aki betartja az uniós szabályokat, annak nem kell tartani a jogállami mechanizmustól.

A 24.hu úgy tudja, nem lesz szavazás, ahogyan azt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter előrevetítette. A Fidesz azt is megüzente, hogy Deutsch kizárása esetén a többi magyar kormánypárti képviselő követné őt. A német néppárti küldöttség pedig nem szeretné kizárni a Fideszt, viszont Manfred Weber sem tudja arcvesztés nélkül elengedni a magyar delegációvezető kijelentését, ezért nem Deutsch kizárásáról szavaznának, hanem arról, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban.

Elítélik Deutsch Tamás megjegyzéseit, amelyek álláspontjuk szerint szembemennek az európai kereszténydemokrácia értékeivel. Ugyanakkor Ottmar Karas levelét, amelyben Deutsch felfüggesztését kérte, nem veszik le az asztalról, csak a döntést napolják el.

A Néppárt képviselőcsoportja kinyilvánítja, hogy a Fidesz sorozatos unióellenes támadásai nem részei a Néppárt alapértékeinek. Szerintük a jogállam, a független igazságügy, a szabad média, a civil társadalom támogatása, az emberi jogok és kisebbségek védelme, valamint az európai integráció a Néppárt alapértékei.