Orbán szeme előtt zajlik: hazudtak a bankok, 437 milliárd forintot kapnak vissza a devizahitelesek Horvátországban

Egy kicsit a mi sikerünk is, ugye?

A hír szerint a testület elutasította a bankok fellebbezését, és helybenhagyta a frankhitelesek érdekvédelmi szervezete kollektív vádemelését a nyolc legnagyobb Horvátországban működő bank ellen.

Azzal vádolták őket, hogy tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, amelynek következtében a hitelfelvevők törlesztőrészlete a duplájára nőtt a kiindulásinak.

A testület most megerősítette egy korábbi, 2013-ban hozott elsőfokú ítéletét. A döntés szerint a perelt bankok megsértették a kollektív érdekeket és a hitelfelvevők jogait azzal, hogy nem tájékoztatták ügyfeleiket a devizahitelek magas kockázatáról, valamint semmis és tisztességtelen szerződést kötöttek ügyfeleikkel. Aláhúzták, hogy az említett pénzintézetek az akkor hatályos fogyasztóvédelmi törvénnyel ellentétesen jártak el.

Döbbenetes összeg

A nyilatkozó parlamenti képviselők szerint

120 ezer adós kaphatja vissza ezzel a döntéssel a hitelei után túlfizetett kamatok és a devizaárfolyam közötti különbséget. A bankoknak több mint 10 milliárd kunát (437 milliárd forintot) kell megtéríteniük ügyfeleiknek.

Ehhez minden hitelesnek egyéni pert kell indítania a pénzintézetek ellen. Ebben továbbra is segítségükre lesz az egyesület - szögezték le.

Orbán Viktor miniszterelnök tehát nem csak fociban, de a bankokkal szembeni védekezésben is elhasalt a horvátokhoz képest. Hogy miért mondjuk ezt?

Emlékezetes, a kormányfő a horvát focicsapat világbajnoki döntőbe jutásával kapcsolatban képes volt benyögni egy közmédiás interjúban, hogy a horvát foci „a mi kutyánk kölyke”, ahhoz nekünk is közünk van. Magyarul Orbán Viktor nem bírta ki, hogy valahogyan ne tolja át magát saját sikertelenségének árnyékába.

„A horvátok sikere persze a horvátoké, de egy picit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is, még hogy ha most a horvát zászlót is kell most a magasba emelni” – fogalmazott a foci kapcsán.

Talán a régió dicsősége lehetne az is, hogy nem mindent a horvátok csinálnak meg, hanem olykor a magyar kormány teljesítménye is meghaladja az impotens, habonyi médiapolitizálás szintjét. Akkor nem lennének több százezren egy lépésre attól, hogy az utcára kerüljenek. Akkor talán Orbán Viktor is elérne valami igazi sikert az ország élén.

Nem a sajtóban, hanem a valóságban.