Ajándék: 5 millió jutalmat kap a megszorításokat levezénylő győri polgármester

Ajándék: 5 millió jutalmat kap a megszorításokat levezénylő győri polgármester

A fideszes fellegvárnak tekinthető Győrben, megszorításokat vezetett be az önkormányzat, miközben a város polgármestere 5,2 millió forint jutalmat kap. Az úgy tudjuk.hu által idézett  előterjesztés még csak nem is egyértelmű, hogy miért.

A HVG megkérdezte Dézsi Csaba András polgármestert arról, hogy mit szól ahhoz, hogy az önkormányzat szakbizottsága ilyen körülmények között „35 éves jubileumi jutalom” kifizetését javasolja neki. A polgármester a lapnak azt mondta:

„Kellene a rossebnek az a pénz. Elég jól keresek, nem is én kértem ezt a pénzt, a jegyző nyújtja be automatikusan. De ha jár, akkor jár. Maga mit tenne? Adjam vissza, vagy vegyek mindenkinek 5 gombóc fagyit?"

Arra a felvetésére, hogy az energiaválság miatt bezáró városi uszodákat talán, ha nem is sokáig, de ebből a pénzből is lehetett volna fűteni, vagy akár más önkormányzati célra is lehetne fordítani az összeget, a polgármester azt mondta: a 35 év munkaviszonyára leosztva ez a mostani jutalom mindössze havi 12 ezer forint.

„Márpedig én abból élek, hogy szorgalmas vagyok!”

Dézsi Csaba András közölte, hogy ő ennél sokkal többet adakozik.

A győri jegyző azt írta a HVG-nek, hogy a jutalmat nem a polgármester kérte, az a közszolgálati jogviszony alapján alanyi jogon jár, a munkáltatónak kötelező azt kifizetni. A levél szerint a 35 év szolgálati idő úgy jön ki Dézsinél, hogy 1987 novemberétől dolgozott a győri Petz Aladár kórházban 2020 január végéig utána pedig polgármester lett.