Magyar állampolgárok kérnek segítséget, hogy a kormány ne taszítsa el őket április 3-án a szavazástól

Magyar állampolgárok kérnek segítséget, hogy a kormány ne taszítsa el őket április 3-án a szavazástól

Videóban kérnek segítséget az április 3-i választáson való részvételükhöz olyan magyar állampolgárok, akik külföldön élnek, és ezért a négyévenként ismétlődő választási csalás részeként működő, diszkriminatív választójogi törvény értelmében akár több száz kilométert kell utazniuk ahhoz, hogy személyesen leadhassák szavazatukat.

A Diaspora Aid CIC videójában egy sor olyan magyar állampolgár beszél, akik az Egyesült Királyság területén dolgoznak, de nem tudnak könnyedén szavazni április 3-án, mert joggyakorlásuk mind anyagilag, mint időben megterhelő számukra.

A videóhoz tartozó leírás szerint az Egyesült Királyság területén összesen három helyen lehet majd szavazni, erre a három helyre eddig 2150 ember jelentkezett. Ez két dolgot jelent: az egyik, hogy hatalmas sorok lesznek, a másik, hogy valójában ennél nagyságrendekkel több ember szavazna, ha nem lenne szándékosan hátráltatva benne.

A civil szervezet célja, hogy adományok felhasználásával segítsen azokon a magyarokon, akik szeretnének élni demokratikus jogukkal, erre azonban jelen formában nincs anyagi lehetőségük.

Ismert: miután az Orbán-kormány felmérte, hogy a propagandagépezete által teljesen lefedett határon túli közösségek körében rendkívül magas a támogatottsága, azonban a Magyarországot elhagyó csalódott magyarok körében már jelentősen alacsonyabb, úgy döntött, hogy míg előbbiek szavazását levelezős rendszerben segíti, utóbbiakat szándékosan hátráltatja demokratikus jogaik gyakorlásában, ezzel több százezer vokssal befolyásolva a választási eredményt.

Mivel ez ugyanannak a viszonylag átlátszó választási csalásnak a része, mint például a közmédia évi több mint százmilliárd forintos (ez százezer magyar család egymillió forintja évente) működésének pártfunkciókkal való feltöltése, vagy éppen a több ezer embert foglalkoztató pártsajtó állami cégeken (közpénzen) keresztüli finanszírozása, nyilvánvalóan a minden korábbinál szorosabb eredményt ígérő április 3-i választás napján is különösen nagy tétje lesz annak, hogy a kormány távol tudja-e tartani ezeket a magyar embereket az urnáktól, vagy sem.