Jogállamisági mechanizmus: a választások előtt már nem bünteti meg Magyarországot az EU

Jogállamisági mechanizmus: a választások előtt már nem bünteti meg Magyarországot az EU

Interjút adott a Politiconak Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa, amelyben közölte, Magyarországot csak legfeljebb az április 3-i parlamenti választások után sújtja az EU a jogállamiság megsértése miatt.

Reynders szerint Magyarországgal többféle probléma van, mint Lengyelországgal, ahol gyakorlatilag "csak" a bírák függetlensége és az LGBTQ-mentes zónák miatt lépnek fel.

Hazánkkal szemben viszont már elég hosszú a lista: az akadémiai szabadság mellett a migráció, a melegek kirekesztése, a korrupció, valamint a sajtószabadság helyzetét is mind kifogásolják.

Mint ismert, a jogállamisági mechanizmus tavaly januárban lépett életbe, de az Európai Bizottság még nem indította el a konkrét eljárást, mert megvárja a mechanizmus jogszerűségét kimondó bírósági döntést. Ez pedig várhartóan február 16-án fog megtörténni.

Reynders most azonban kimondta, amit egyre többen sejtettek, vagyis hogy

az áprilisi választásig nem fognak Magyarországtól pénzeket elvonni a jogállami mechanizmussal.

A folyamat egyébként hónapokig is eltarthat, minden bizonnyal többkörös egyeztetés lesz a két fél között, és az Európai Tanács csak utána szavaz róla.