Donald Trump a védelmi kiadások jelentős növelését ígéri

Donald Trump Pennsylvania legnagyobb városában, Philadelphiában vázolta fel nemzetvédelmi kérdésekben kialakított elképzeléseit.

"Új külpolitikát javasolok, amely Amerika alapvető nemzeti érdekeit, a regionális stabilitás előmozdítását és a világban uralkodó feszültség enyhítését célozza"

- fogalmazott Trump, és a szerinte kudarcos amerikai külpolitika újragondolását ígérte. Ezzel összefüggésben idézte a közel-keleti helyzetet, a Líbiában történteket vagy a Szíriában zajló háborút.

Mindezért az elmúlt nyolc év demokrata kormányzatát tette felelőssé.

A védelmi politikát illetően ezúttal a korábbiaknál több konkrétummal és részlettel szolgált.

"Újra kell építenünk

kimerült haderőnket"

- fogalmazott, és közölte: a védelmi kiadások növelésével 540 ezerre szélesítené az aktív katonai szolgálatot teljesítők táborát, bővítené a hadihajók, a tengeralattjárók és a harci repülőgépek számát, modernizálná a rakétavédelmi rendszert. Mindehhez költségvetési reformot ígért.

Trump kifejtette, hogy az Egyesült Államokat eddig nem látott veszélyek fenyegetik a radikális iszlamisták, Észak-Korea és Kína részéről.

Leszögezte, hogy esetleges hivatalba lépése után 30 napon belül kéri majd a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetőitől, hogy terjesszék elő konkrét tervüket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésére, más szakemberektől pedig tervet kér a számítógépes támadások megelőzésére.

A republikánus elnökjelölt "új barátságokat" és "új partnerkapcsolatokat" helyezett kilátásba. Úgy fogalmazott:

"Együtt kell működnünk bármely országgal, amely osztja célkitűzéseinket az Iszlám Állam és a radikális iszlám terrorizmus legyőzésében."