Trump: ne a bevándorlókkal, a veteránokkal foglalkozzunk!

Trump a Guruló Mennydörgés (Rolling Thunderstorm) nevű motoros szervezet tagjai előtt mondott beszédet a washingtoni Lincoln Emlékműnél, helyi idő szerint vasárnap délután. Mintegy félmillió motoros érkezett ugyanis szerte az országból a szövetségi fővárosba, hogy motoron végiggördülve a Pentagontól a vietnami háború emlékművéig, tisztelegjen valamennyi amerikai katona előtt, aki háborúban vesztette életét.

A republikánusok várható elnökjelöltjét több ezren várták a több százezer felvonuló közül, s nemcsak motorosok, hanem hívei is. "Trump, tedd ismét naggyá Amerikát!" feliratú zászlókat lengettek, és sokan viseltek őt hirdető pólóinget. Beszédében a milliárdos üzletember megismételte a választási kampányban csaknem mindig hangoztatott ígéretét, miszerint ha ő lesz az elnök, akkor újabb falakat építenek az amerikai-mexikói határon. "Ezt illetően szemernyi kétségünk se legyen" - fogalmazott.

Megismételte, amit már oly sokszor elmondott, hogy tudniillik az Egyesült Államok hanyatlóban van, "már sehol nem győzedelmeskedik". Hozzátette, hogy ha ő lesz az elnök, akkor

"megint mindenütt győzni fogunk, és olyan sok győzelmet aratunk, hogy sokan, különösen a barátaim közül, azért fognak felhívni telefonon, hogy azt mondják: elnök úr, ne győzzünk ilyen sokszor, mert ez nem szép dolog".

A motorosok az ország valamennyi szövetségi államából érkeztek, és szinte ellepték a fővárost és környékét. Felvonulásuk hagyománya 1988-ban kezdődött, s a résztvevők mindig a nemzeti ünnep, az Emlékezet Napja (Memorial Day) előtti vasárnapon tartják összejövetelüket a szövetségi fővárosban. Így emlékeznek a háborúkban meghalt, eltűnt és fogságba esett katonákra.