Trump visszatért Twitterre: zökkenőmentesen adja át a hatalmat és elítéli a Capitoliumot megtámadókat

Trump visszatért Twitterre: zökkenőmentesen adja át a hatalmat és elítéli a Capitoliumot megtámadókat

Nem az országunkat képviselitek, és meg fogtok fizetni a tetteitekért 

- mondta Twitterre posztolt beszédében Donald Trump a Capitolium elleni támadás résztvevőiről. Az amerikai elnököt a szerdai események miatt egy időre letiltotta a mikroblog, de azóta visszatérhetett a felületre.

Az elnökválasztással kapcsolatos kommunikációja is fordulatot vett:

Mostanra a kongresszus hitelesítette az eredményt. Január 20-án új adminisztrációt iktatnak be. Mostantól arra koncentrálok, hogy zökkenőmentesen és rendezetten adjam át a hatalmat.

Trump szerdán még Mike Pencen keresztül megpróbálta elérni, hogy a kongresszusban ne hitelesítsék az elektori szavazás eredményét, de az alelnök jelezte, hogy erre nincs jogköre. Ezután az elnök támogatói megrohanták a Capitoliumot, összecsaptak a rendőrökkel, és bejutottak az épületbe, a képviselőket, köztük az alelnökkel, ki kellett menekíteni, az események öt halálos áldozatot követeltek.

Az amerikai demokrácia egyik sötét napja

Tegnapra volt meghirdetve az a kongresszusi ülés, amelyben összesítették volna az amerikai elnökválasztás elektori szavazatait, a törvényhozás épületének közelében Donald Trump mondott beszédet, aki egyértelművé tette, Mike Pence alelnök felelőssége, hogy elutasítsa az elektori voksokat, így blokkolva Joe Biden elnökké válását.