Donáth Anna: A rendszeren kívül kell a rendszer alternatíváját megteremtenünk

Donáth Anna: A rendszeren kívül kell a rendszer alternatíváját megteremtenünk

 

Donáth Anna, a Momentum elnöke, a Magyar Hangon közölt publicisztikát az ellenzék választási bukásáról és lehetőségeiről. A pártelnök szerint az ellenzéki oldalon útkeresés helyett sokkal inkább azok a régi politikai reflexek tűnnek érvényesülni, amelyek a mostani bukáshoz is vezettek. Szerinte ezen változtatniuk kell, ha nem akarnak beletörődni a Fidesz örökkévalóságába. Ennek nyomán hét pontot fogalmazott meg, melyekre az ellenzéki politikát fel kell építeni a jövőben:

  • "A rendszeren kívül kell a rendszer alternatíváját megteremtenünk". Vagyis a rendszeren kívül kell gondolkodniuk, és szimbolikusan is jelezniük kell: nem lesznek a Fidesz díszellenzéke, a magát demokratikusnak mutató rendszer díszlete.

  • "A céltalan orbánozás helyett a hazánkról alkotott elképzeléseinkről kell beszélnünk". Részben azért kell túllépni a vég nélküli orbánozáson, mert teljesen hatástalan. De még inkább azért, mert a napi hírekre reagáló orbánozás intellektuálisan olyan súlyosan üres, hogy aktívan akadályozza az általunk képviselni kívánt másik Magyarország identitásának megalkotását, történetének felépítését és elmesélését.

  • "Nem építhetjük a politikánkat egy szűk keménymagnak szóló radikális akciókra". A pártelnök szerint Lejárt az egyre radikálisabb, egy szűk közönség igényeit kiszolgáló politizálás ideje, mert az elszámoltatás egyre radikálisabb formáinak emlegetése vagy épp a dudálós tüntetések csak feszültséglevezetésre alkalmasak. "Az öncélú radikalizmusnál többet kell felmutatnunk".

  • "Nem lehet jobbról előzni a Fideszt, helyette az emberek megélhetési problémáival kell foglalkoznunk". Donáth úgy véli nem kellene külön leírni, hogy az ellenzéki politizálás alapvetően azért ellenzéki, mert a kormánnyal szemben kell alternatívát képeznie. Szerinte a szociális válságra kell választ adniuk, ráadásul az előttünk álló gazdasági válság e tekintetben határozottan ki is jelöli az ellenzék útját az elkövetkező évekre.

  • "A nyugati identitáspolitikát nem engedhetjük beszivárogni a magyar ellenzéki politikába". Itt pontosan nem derül ki mire gondol a politikus, de megemlíti, hogy ki kell mondanunk: a nyugati baloldaltól átvett, valódi érdekvédelem helyett szimbólumokra és szimbolikus kommunikációs csatározásokra épülő identitáspolitika a társadalmi többség megteremtésének valóságos akadálya.

  • "A magyar vidék mindennapjaiban kell jelen lennünk". Dontáh szerint nemcsak el kell menni vidékre, hanem minden jelöltüknek és helyi aktivistáiknak tovább kell folytatnia a munkát, vissza kell térniük a választópolgárokhoz, és közösséget kell szervezniük a szimpatizánsokból.

  • "Kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon". A pártelnök a végére hagyta a legérdekesebb felvetését. Eszerint az ellenzéki térfél tagoltsága önmagában akkora politikai versenyhátrányt jelent, ami elég egy újabb bukáshoz. Szerinte azért nem volt megfogható üzenete az ellenzéki kampánynak, mert a legfontosabb döntésekhez hat párt, a miniszterelnök-jelölttel közösen pedig hét szereplő egyetértésére volt szükség. "A következő két évnek ezért az ellenzéki térfél megújulásáról is kell szólnia".