Nem toborzott, csak harcolt Donyeckben a paksi férfi

Vádat emeltek ellene.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a férfi ellen európai és nemzetközi elfogatóparancs is született. Végül a szeptember 21-én a ferihegyi repülőtéren fogták el, a Tolna Megyei Főügyészség pedig most emelt vádat ellene.

A 43 éves L. Krisztiánt „a szövetséges fegyveres erőn kívüli, fegyveres összeütközésben részt vevő szervezetbe belépéssel elkövetett” tiltott toborzás bűntettével vádolják. 

A vádirat szerint a paksi férfi 2015 szeptemberében ment ki Kelet-Ukrajnába, hogy az orosz szakadárok oldalán harcoljon az ukrán haderők ellen. A donyecki hadseregben kiképzést kapott, később ki is tüntették.

A korábbi hírekkel ellentétben kiderült, hogy nem toborzott további harcosokat, a tiltott toborzás egyik elkövetési formája ugyanis az, amikor "valaki szövetséges fegyveres erőn kívüli, idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen kiképzésen részt vesz".

A magyar törvények szerint a Donyecki Köztársaság nem rendelkezik önálló szuverenitással vagy nemzetközi jogalanyisággal, így szövetséges fegyveres erőn kívűli fegyveres szervezetnek minősül.

A vád a BTK. szerint háborús bűncselekménynek számít.

(Képünk illusztráció)