A Jobbik-Konzervatívok megmutatta a Fidesznek, milyen lenne egy nem oroszbarát igazságos béke

A Jobbik-Konzervatívok megmutatta a Fidesznek, milyen lenne egy nem oroszbarát igazságos béke

Pontonkénti szavazást kér az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozati javaslatról a Jobbik frakcióvezetője.

Szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Lukács László György elmondta: a nap folyamán levélben fordul Kocsis Mátéhoz, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetőjéhez, hogy ilyen módon voksoljanak az előterjesztésről.

Magyarországon minden jó érzésű ember békét szeretne, a Jobbik - Konzervatívok is így gondolkodik - jelezte, hozzátéve, több ponton javítandónak tartják a parlament előtt fekvő, a kormánypártok által benyújtott előterjesztést.

Ezek között említette, hogy rögzíteni kell: a háború Oroszország agressziója Ukrajna ellen, a konfliktust lezáró békének pedig igazságosnak kell lennie. Emellett el kívánják érni, hogy kerüljenek ki a szövegből a szerinte a putyini háborús propagandát idéző részek, mert azok "nem is a békét szolgálják".

A mi célunk nem csupán az, hogy béke legyen, hanem az, hogy igazságos béke legyen - jelentette ki Lukács László György, ennek egyik feltételeként említve, hogy az orosz megszálló csapatoknak el kell hagyniuk Ukrajna területét.

"Egy éve zajlik a háború, amelyet Oroszország indított Ukrajna ellen"

A Jobbik-Konzervatívok már rögtön a fideszes "békenyilatkozat" első bekezdését átírnák. 

Ez Kreml-barát verzió:

"Egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne. A következmények drámaiak: a háború már eddig is több százezer emberéletet követelhetett és az elmúlt évek legnagyobb európai humanitárius válságát okozta."

Így lehet egy kicsivel európaibb, kiemelve, mivel is kezdődött a háború:

"Egy éve zajlik a háború, amelyet Oroszország indított Ukrajna ellen, és nincs jele
annak, hogy rövid időn belül véget érne. A következmények drámaiak: a háború már eddig is több százezer emberéletet követelhetett és az elmúlt évek legnagyobb európai humanitárius válságát okozta."

A módosítót jegyző két jobbikos, Brenner Koloman és Lukács László György ugyanakkor kitörölnék a szövegből a kormánypártok delíriumát is a világháborúról és a 2022-es választásokról: "Európa a háborúba sodródás napjait éli. Az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel. Vadászgépeket, helikoptereket, rakétarendszereket, harckocsikat és még több lőszert küldenének a hadszíntérre. A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett. Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek. Mindezekre és a 2022. évi áprilisi választás egyértelmű üzenetére tekintettel az Országgyűlés az alábbi megállapításokat teszi". 

A Konzervatívok így írnák át a szöveget:

"Mindezekre tekintettel az Országgyűlés az igazságos béke és a magyar emberek biztonsága érdekében az alábbi megállapításokat teszi:"

A Jobbik álláspontja szerint a szükséges módosítások szolgálják az igazságos béke és a magyar emberek biztonságának megteremtését.

Egy másik módosítóval kiszednék a jobbikosok az úgynevezett szankciós inflációról szóló két pontot is. 

A Jobbik kivenné azt a részt is, amelyben a kormánypártiak "fegyverszállítások és további szankciók" helyett akarnak mielőbbi béketárgyalást. A jobbikosok ezzel szemben nem adnának engedményeket az oroszoknak. 

A nyolcadik pontot pedig úgy írnák át, hogy annak elfogadásával a kormány tiltva lenne

"az olyan állásfoglalásoktól és a közpénzen fizetett sokmilliárdos politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását, vagy az Európai Unióból való kilépését eredményezhetik".

Egy külön pontot is hozzárendelnek a kormánypárti "békenyilatkozathoz", amelyben az oroszokat felszólítják az ukrán területekről való visszavonulástól:

"A magyar Országgyűlés felszólítja a kormányt, hogy összhangban az ENSZ
Közgyűlésének határozatával és a Vatikán álláspontjával, álljon ki a magyar polgárok
biztonságát szavatoló tartós és igazságos béke mellett. Ennek érdekében szólítsa fel a putyini Oroszországot, hogy azonnal vonja ki csapatait Ukrajna területéről, hiszen agresszív támadása okozta a háborút".

A békenyilatkozatról jövő héten szavaznak majd az Országgyűlésben.