Kiszáll az előválasztásból a Civil Választási Bizottság, ha Karácsony és Márki-Zay együtt indulnak

Kiszáll az előválasztásból a Civil Választási Bizottság, ha Karácsony és Márki-Zay együtt indulnak

Kizártnak tartom jogászként, hogy egymás mellett szerepeljenek a szavazólapon. Ez megcsúfolása a versenyszabályoknak!

Így értékelte lapunknak Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt és nem egymás ellen, illetve Dobrev Klára ellen indulnának miniszterelnök-jelöltként az előválasztás második fordulójában.

Mint ismert, hosszú vajúdás után a hegyek csak egy egeret szültek, miután Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter úgy döntöttek, egymás mellett szerepel majd a nevük a szavazó lapon. Ezt a döntésüket Hódmezővásárhely polgármestere ma reggel meg is erősítette Facebook oldalán.

Magyar György az Alfahírnek nyilatkozva elmondta, a két jelölt döntése után egyeztetett a Civil Választási Bizottság tagjaival és a leghatározottabban tiltakoznak az ellen, hogy Karácsony és Márki-Zay menet közben változtatnák meg a játékszabályokat.

Ez ugyanaz lenne, mintha egy futballmeccsen megállítanák a játékot és közölnék, hogy mostantól kézzel is lehet focizni. Ez így nem megy! Tehát politikailag, kampányértelemben, vagy a választói szándék szempontjából dönthetnek úgy, hogy együtt akarnak működni, írhatnak közös programot, új alkotmányt, vagy bármit, de azt, hogy a szavazólapon egymás mellett legyen a nevük feltüntetve, ezt a játékszabályok kizárják

- hangsúlyozta Magyar György, aki szerint Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter elképzelése nagyon rossz üzenet az előválasztást támogató választóknak és a hat ellenzéki párt konszenzusos megállapodásának.

Ha ez a kezdeményezés mégis átmenne az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) pártdelegáltak által működtetett testületén - amit én kizártnak tartok, mert hatpárti konszenzus kell, tehát nem lehet 4-2 arányban dönteni -, akkor mi a Civil Választási Bizottság nem fogunk ebben részt venni, mert ez az előválasztás gyönyörű intézményének a megcsúfolása, tönkretétele, nevetségessé tétele és a választói akarat semmibe vétele

- jelentette ki Magyar György hozzátéve, hogy a választó tud jutalmazni, de tud büntetni is.

A Civil Választási Bizottság elnöke szerint, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztást teszi kockára, ha ezt a formáját választják a megmérettetésnek a második fordulóban.