Drogkereskedőket likvidáltak a Fülöp-szigeteken

A tájékoztatás szerint a bűnözőket azért ölték meg, mert ellenállást tanúsítottak, amikor megpróbálták őrizetbe venni őket. A rendőrség a fővárosban, Manilában, továbbá Lagunában, Bulacanban, Rizalban, Boholban és Cebuban csapott le a drogüzérekre. A rendőrség közölte, hogy néhány bűnözővel a hatóságok beépített emberei végeztek.

Azóta, hogy május 9-én a délkelet-ázsiai ország elnökévé választották Rodrigo Dutertét, több mint 40 kábítószer-kereskedelemben résztvevő bűnözővel végeztek a hatóságok, míg az azt megelőző négy hónapban összesen 39-cel - mondta Wilben Mayor országos rendőrségi szóvivő.

Bár a szélsőséges véleménynyilvánításairól ismert Duterte június 30-án lép majd hivatalba, már többször támogatásáról biztosította a rendőröket abban az esetben, amikor olyan bűnözőket ölnek meg, akik erőszakos ellenállást tanúsítanak. A leendő államfő egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy az a rendőr, aki kábítószer-kereskedelembe keveredik, a többi bűnözőhöz hasonlóan végzi majd.

A mélyen vallásos, többségében katolikusok lakta szigetország püspökei többször is aggodalmuknak adtak hangot a 71 éves politikus azon kijelentései miatt, amelyekben a bűnözők megölésére szólított fel, továbbá kilátásba helyezte az akasztásos halálbüntetés visszaállítását. A leendő elnök nemrég azt is mondta, hogy a korrupt újságírók megérdemlik a halált.

A déli országrészben található Davaóban, ahol Duterte több mint 20 éven át volt polgármester, jogvédő csoportok összesen 1400 felderítetlen gyilkosságot jegyeztek fel 1998 óta, az áldozatok többsége kisstílű bűnöző és utcai drogárus volt. Duterte tagadja, hogy köze lett volna az esetekhez.