Dudás a megszorításokról: Mikor adják vissza az önkormányzatoknak az elvont adóbevételeiket?

Dudás a megszorításokról: Mikor adják vissza az önkormányzatoknak az elvont adóbevételeiket?

Az önkormányzatokat az elmúlt 13-14 évben ellehetetlenítés jellemezte a kormányzat részéről - hívta fel a figyelmet a Jobbik országgyűlési képviselője, aki napirend előtti felszólalásában a folyamatos elvonásokkal küzdő települések helyzetét ismertette.

"Azt gondolom, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az állam zsebe nem pusztán üres, hanem még sajnos lyukas is. Tapasztalja ezt egyébként a társadalom elég széles rétege önkormányzatoktól lakosságon keresztül a vállalkozásokig" - kezdte keddi, napirend eőtti felszólalását Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a gazdaság finanszírozását meg fogják oldani különböző forrásokból, legfőképpen hitelből Ázsiából és különböző nemzetközi szervezetekből - hívta fel a figyelmet.

A jobbikos politikus szerint egyértelmű, hogy a miniszterelnök pusztán hitelben gondolkodik, ami viszont azt jelenti, hogy nemcsak gyermekeinket, hanem még az unokáinkat is el fogják adósítani.

Dudás kiejtette, jelenleg is folyamatosan az elvonások, amelyek a lakosságot, az önkormányzatokat és a vállalkozásokat is sújtják.

Az önkormányzatokat az elmúlt 13-14 évben folyamatos ellehetetlenítés jellemezte a kormányzat részéről

- fogalmazott.

Persze gyakran hangoztatják, hogy a 2011-es adósságkonszolidációval sokat segítettek, ami ténykérdés és vitathatatlan. Dudás szerint ugyanakkor onnantól kezdve viszont a folyamatos elvonások jönnek, így például a gépjárműadó egy részének tekintetében adtak egy adósságkonszolidációt, majd elvonták a gépjárműadót, tehát adtak is, meg nem is az önkormányzatoknak.

A kistelepülések tekintetében egy év alatt elvontak tőlük annyit, mint amennyit egyébként az adósságkonszolidációval adtak úgy, hogy mindez történt 13-14 évvel ezelőtt - jelezte.

A covid dején azt mondták, hogy a még megmaradt gépjárműadót is elvonják a járványra való tekintettel. Tisztelettel jelzem, fel lehet tartani különböző veszélyhelyzeteket, de a COVID már hála a jó istennek nincsen jelen - mondta.

Kérdezem a tisztelt államtitkár urakat, mikor adják vissza az önkormányzatoknak minimum a gépjárműadó felét, amit elvettek a Covid ideje alatt, de sokkal inkább a 100 százalékát?

- tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Úgy véli, azért kellene visszaadnia az Orbán-kormánynak, mert ezen összegből tudják azokat a projekteket finanszírozni, ami a helyben élőknek az érdeke.

Dudás ezután a szolidaritási adót is megemlítette, amit igyekeztek szépre festeni azzal, hogy amit a tehetősebb önkormányzatoktól elvonnak, azt majd a rászorultaknak adják. Csakhogy az elvonások egyre nagyobbak, egyre több önkormányzatot vonnak be ebbe a kategóriába, a kisebbek viszont ezt nem kapják meg.

A különleges gazdasági övezetek kapcsán elmondta, azokat azért hozták létre, hogy saját maguk osszák el azokat a forrásokat, amiket addig nem a kormánypárt osztott szét, most pedig jön a következő nagy ötlet, hogy járási forrásokat hoznak létre, és a járásokhoz lehet majd pályázni

- fogalmazott.

A jobbikos képviselő szerint elméletben ez is egy jó dolog, de akkor lenne igazán jó, hogyha az állam dotálná ezt a járási projektet, csak ez nem ez fog történni.

Ennek lényege, hogy jövő évtől bevezetik, hogy egy bázisévet vesznek, és az afölött képződő iparűzési adót el fogják vonni. Elvonják, majd bekerül egy közös alapba, és erre tudnak majd pályázni a települések. Magyarán az önkormányzatok majd a saját pénzükre tudnak pályázni.

Tisztelt kormánytagok, a világon nincs ilyen, hogy az önkormányzatok a folyamatos elvonások mellett befizetnek, majd a saját pénzükre kell pályázniuk - mondta,

Dudás szerint az önkormányzatokat nem központosítani kell, hanem éppen önállósítani. Nem a polgármestert kell támogatni, hanem a települést, mert a településnek van polgármestere, és nem egy polgármesternek van települése.

A polgármesteri fizetések emelésével kapcsolatban arról is beszélt, hogy

az önkormányzati dolgozók bérét is rendezni kellene, mivel 2008 óta nem nyúltak hozzá a köztisztviselői alapilletményhez. Példaként említette, hogy egy több évtizede az önkormányzatiságban dolgozó személy 200-250 ezer forintot keres. havonta.

Adják vissza az az önkormányzatoknak az adóbevételeiket, adják vissza az önrendelkezésüket, az autonómiájukat, erre van szükségük, ahogyan a lakosságnak is erre van szüksége - zárta felszólalását Dudás Róbert.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)