Dudás: Kiürült az államkassza, ezért újabb elvonások jönnek

Dudás: Kiürült az államkassza, ezért újabb elvonások jönnek

A Jobbik parlamenti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormánytól nonszensz, hogy elveszik forrásaikat az önkormányzatoktól, majd ugyanabból a pénzből esetleg visszaadnak majd.

Nemrégiben újabb elvonásokat vizionált a kormány, múlt héten pedig már Varga Mihály Gazdasági bizottságban történt meghallgatásán ezt meg is erősítette. Ki kell, hogy jelentsük sajnos, hogy az állam zsebe, az államkassza az üres. Ráadásul ez a zseb nem csak üres, még lyukas is - kezdte sajtótájékoztatóját Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Orbán Viktor persze bejelentette, hogy a gazdaság finanszírozását meg fogják oldani, vagy ilyen hitelből, vagy olyan hitelből, vagy ettől az országtól, vagy attól a nemzetközi szervezettől - mondta. A politikus szerint azonban ez nem jó, mert még az unokáinkat is el fogják adósítani.

Dudás szerint ez az egyik lába annak, hogy valahogy tudjon működni a gazdaság, a másik pedig az, hogy elvonásokat fognak eszközölni.

Nem szereti a kormány azt a szót, hogy megszorítás, de mégsem lehet másképp mondani, hogyha valahonnan elvonunk, akkor az bizony megszorítás

- fogalmazott.

Megszorítani márpedig a lakosságon, a dolgozó embereken, a vállalkozásokon is lehet. Mindez pedig megjelenik majd különböző újonnan bevezetett adók formájában, természetesen szépen körbeírva.

A jobbikos képviselő rámutatott:

Az önkormányzatokat a világon minden országban, a világ minden demokráciájában segítik, hiszen aki az önkormányzatokat segíti, az a lakosságot segíti. Magyarországon ez másképp van.

Felidézte: a kormány először elvette a gépjárműadót, majd következett a szolidaritási adó, amit igyekeztek szépre festeni azzal, hogy amit a tehetősebb önkormányzatoktól elvonnak, azt majd a rászorultaknak adják. Ez még akár támogatható is lenne, hogyha tényleg elérné a célját, és ténylegesen eljutna a rászorultakhoz. Csakhogy a gyakorlatban ez nem történik meg - hívta fel a figyelmet.

A felsorolást folytatva megemlítette, hogy a kormány kitalálták a különleges gazdasági övezeteket is, szintén azzal a címszóval, hogy majd a rászoruló településeket támogatják ezzel. De nem ez lett, hanem csak a sajátjaikat támogatják.

Most pedig egy újabb elvonás következik, amit a pénzügymiszter is elismert. Ennek lényege, hogy jövő évtől bevezetik, hogy egy bázisévet vesznek, és az afölött képződő iparűzési adót el fogják vonni. Elvonják, majd bekerül egy közös alapba, és erre tudnak majd pályázni a települések. Aztán vagy megkapják, vagy nem.

Magyarán az önkormányzatoknak a saját pénzükre kell pályázniuk. Aztán az állam majd nyilván veri a mellét, hogy ő milyen jófiú volt és adott

- emelte ki Dudás, hozzátéve, ahogyan a szolidaritási adónál sem érte el a célját és nem kapták meg a rászorultak a pénzeket, joggal feltételezhető, hogy itt is csak a saját polgármestereik és saját önkormányzataik fognak kapni.

Közeleg a 2026-os országgyűlési választás. Nyilván, ahogy a miniszterelnök is már több országnál és több nemzetközi szervezetnél kilincsel hitelekért, nyilvánvalóan látják, hogy nem lesz meg az a felhajtóerő, nem lesz annyi projekt, amit majd egyébként szalagátvágásokkal tudják saját magukat népszerűsíteni, így el kell vonni - vélte.

Dudás szerint csak ez egy jogi, morális és mindenféle értelemben nonszensz, hogy elvonnak az önkormányzatoktól, majd ugyanabból a pénzből esetleg visszaadnak.

És egyébként erre azt mondja az állam, hogy azt én adtam. Nem, az a saját pénzük volt

- mutatott rá.

Az ellenzéki politikus szerint nagyon sok ilyen terület van sajnos, ami nehezen érthető, hogy miért csinálja így a kormány.

"Egyébként azért, mert az állam zsebe üres, ráadásul még sajnos lyukas is, viszont felháborodásomnak hangot adva levelet írtam Navracsics Tibor miniszter úrnak, és kértem a levélben, hogy biztosítsák, hogy a helyi közösségek dönthessenek a saját forrásaikról, amiről egyébként én azt gondolom, hogy beszélni se kéne".

"A követeléseink között szerepel, hogy ne sarcolják az önkormányzatokat, hanem támogassák, adják vissza nekik a gépjárműadót, adják vissza nekik az összes olyan adót, amit egyébként helyben, a helyi érdekek mentén tudnának hasznosítani a helyi emberek érdekében, adják vissza az önrendelkezésüket, adják vissza a jogokat és a lehetőségeket, hogy a helyi ügyekről helyben döntsenek" - sorolta.

Dudás felidézte, nagyon gyakran hangoztatják, hogy a szubszidiaritás elvének kell érvényesülni az országban. Ez így van, csak elméletben elmondják, gyakorlatban pontosan az ellenkezőjét teszik. Tehát, hogy a döntések helyben, a helyi emberekhez legközelebb születhessenek meg. Ezért kell visszaadni az önkormányzatok autonómiáját és önrendelkezését.

Meggyőződésem, hogy az önkormányzatiságban semmi keresnivalója a pártpolitikának, a pártlogikának, kormányzati politikának pedig még kevésbé van helye az önkormányzatiságban.

Szerinte egyetlen egy érdek, illetve kettő érvényesülhet, a helyi emberek érdeke és a helyi érdek. Erről szól az önkormányzatiság, ezért kell, hogy változások legyenek, nem elvonások kellenek, hanem támogatások, aki az önkormányzatokat támogatja, az a lakosságot támogatja. "Kíváncsian várom miniszter úr válaszát, amennyiben megérkezik a válasz, akkor én arról a sajtó számára be fogok számolni, illetve ebben a kérdésben a parlamentben szóban is fogom kérdezni a kormányt" - zárta szavait Dudás Róbert.

(Címlapkép: Alfahír grafika)