Dudás Róbert: Se magyar, se külföldi üzleti körökhöz ne kerülhessenek a víziközmű-szolgáltatások!

Dudás Róbert: Se magyar, se külföldi üzleti körökhöz ne kerülhessenek a víziközmű-szolgáltatások!

Szeptember végéig kaptak haladékot az önkormányzatok arra, hogy adják át ingyen az államnak a víziközmű-szolgáltatási vagyonukat. Ilyenre utoljára a „téeszesítési" időszakban volt példa - kezdte online sajtótájékoztatóját Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke. Kiemelte, az elmúlt 10 évben nem eladósítani kellett volna az önkormányzatokat, illetve mindenféle adókat kivetni rájuk, így ellehetetlenítve a működésüket, hanem támogatni kellett volna őket.

A konzervatív párt országgyűlési képviselője elmondta, határozati javaslatot adott be a Gazdasági bizottság keddi ülésén, amelyben azt kérte, hogy amennyiben az állam magához veszi a víziközmű-szolgáltatások jelentős részét, akkor az maradjon is ott.

"Törvényi erővel akarjuk megakadályozni, hogy se magyar, se külföldi üzleti körökhöz ne kerülhessen, főleg úgy, hogy esetleg majd azokat az adásvételeket titkosítják"

- hangsúlyozta a képviselő.

Dudás szerint jól látható, hogy a veszély valós, hiszen hasonló történt az autópályák magánkézbe juttatásával, vagy akkor, amikor magánalapítványokba szervezték ki a felsőoktatást, úgy, hogy egyébként ezer milliárdokkal tömték ki ezeket az alapítványokat.

"Ez sem volt játék, de a víz és a hozzá köthető szolgáltatások azonban külön kategóriát alkotnak, hiszen a víz  minden magyar ember lételeme, így nemzetstratégiai ügy, hogy ezeket megvédjük"

- fogalmazott.

A jobbikos politikus arról is beszélt, hogy "természetesen" a fideszes többség leszavazta a javaslatát, és azt a választ kapta, hogy a jelenlegi kormány garanciát jelent arra, hogy a víziközmű-szolgáltatás állami, illetve magyar kézben fog maradni.

Mint mondta,

pontosan azért nyújtotta be a határozati javaslatát, mert már számos terület kapcsán láthattuk, hogy a magyar kormánynak megvan az a saját nagyvállalkozói köre, amelynek az önkormányzattól és a magyar emberektől elvéve bármilyen tulajdont kiszervez.

Dudás Róbert elmondta,

felajánlotta a bizottságban, hogy hajlandó visszavonni határozati javaslatát abban az esetben, ha a víz és minden hozzá köthető szolgáltatás alkotmányos védelmet kap. Erre azonban nem voltak hajlandók a kormánypárti képviselők.

Az ellenzéki politikus ugyanakkor bejelentette, a Jobbik részéről még nincs véve a történetnek, újabb javaslattal fognak élni, amelyben azt fogják kérni, hogy a lehető legmagasabb szinten legyen rögzítve, hogy se a víz, se a hozzá köthető szolgáltatások ne lehessenek eladók se magyar, se külföldi üzleti köröknek.