Az üzemanyagárak csökkentése mellett a munkába járás támogatását is segítené a Jobbik

Az üzemanyagárak csökkentése mellett a munkába járás támogatását is segítené a Jobbik

A Jobbik alelnöke szerint azért nem lép az Orbán-kormány, mert nekik jók a magas árak, mivel azok növelik a költségvetés áfa-bevételeit.

Dudás Róbert, a Jobbik alelnöke múlt heti, budapesti sajtótájékoztatóján az üzemanyagokra kivetett adó csökkentését sürgette. Épp akkor beszélt erről, amikor a gázolaj ára soha nem látott magasságig emelkedett. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője akkor elmondta, a folyamatos, brüsszeli szankciók elleni árnyékbox helyett a kivetett adók csökkentése egy olyan terület lehetne, ahol valódi szabadságharcot vívhatna az Orbán-kormány. Már ha akarna. A politikus ugyanis megjegyezte, hogy érti, miért nem cselekszik a Fidesz, a kormánynak a magas árak jók, mivel azok növelik a költségvetés áfa-bevételeit.

Kifejtette, hogy a Jobbik azonban nem ereszti a témát, és addig kezdeményezik újra és újra az üzemanyag áfájának és jövedéki adójának mérséklésére vonatkozó országgyűlési határozati javaslat elfogadását, amíg a kormányoldal nem változtat jelenlegi, elutasító magatartásán ebben a kérdésben.    

Dudás ennek megfelelően kedden újabb határozati javaslatot nyújtott be a Parlamentnek az üzemanyagárak csökkentéséről.

Mint írja, soha nem látott mértékben emelkednek az üzemanyagárak Magyarországon, ami miatt mind a gazdasági szereplők, mind pedig a lakosság nehéz helyzetbe került.

Az ársapka alól a lakosságon kívül mára szinte mindenki kikerült, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a vállalkozásokat és az önkormányzatokat aminek eredménye az egyre magasabb költségek és árak.

Úgy látja, ennek mérsékléséhez azonnali állami beavatkozására van szükség, így azt kéri, hogy 

a kormány haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó csökkentése, valamint az üzemanyagok kedvezményes áfakörbe történő átsorolásának lehetőségéről.

A Jobbik alelnöke benyújtott egy másik határozati javaslatot is kedden, amely a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés rendszerének átalakításáról szól. Azt írja, kiemelten fontos lenne, hogy a munkavállalók érdekeit szem előtt tartsa a kormány, és mindent megtegyen annak érdekében, hogy őket minden lehetséges eszközzel segítse. Úgy véli, kiváltképp fontos lenne ez a jelen helyzetben, amikor számos területet sújt a válság: az évtizedek óta nem látott magas infláció, a forint árfolyamának bezuhanása, a szinte még sosem látott élelmiszer- és rezsiköltség-emelkedés mellett sosem látott magas üzemanyagárak vannak Magyarországon.

Kiemelte,

2017 óta érintetlen az az adómentesen adható összeg, mely a munkavállalók munkába járását segíti. Ez a 15 Ft/km támogatás, figyelembe véve az árak alakulását, rendkívül alacsony, így nem fedezi a munkába járás költségeit.

Dudás Róbert javaslatával azt szeretné elérni, hogy valós támogatást kapjanak a munkavállalók, így

a Jobbik 15 forintról 30 forintra emelné az adómentesen adható kilométerenkénti térítési díjat, amely a dolgozók mellett a munkáltatók számára is segítséget nyújtana.