Dudás Róbert: A kormány „biankó csekket” akar kiállítani a víziközmű-szolgáltatásokról

Dudás Róbert: A kormány „biankó csekket” akar kiállítani a víziközmű-szolgáltatásokról

A vízközmű-szolgáltatásokat érintő kormányzati tervek kapcsán nyújt be törvényjavaslatot a Jobbik. Dudás Róbert alelnök az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 10 évben szisztematikusan eladósították a vízközmű-szolgáltatásokat. A csővezetékekre háruló adókat, fizetni kellett, folyamatosan nőttek a szolgáltatók költségei, miközben semmit nem terhelhettek a fogyasztókra, tehát nem jelenhetett meg árképzés, miközben kompenzációt nem kaptak.

Most azt mondja az állam, hogy rossz gazdái voltak. Nem azt mondja, hogy elveszi, hanem „felkínálja” a lehetőséget úgy, hogy a legtöbb önkormányzatnak más választása nincs. Tehát Budapest és néhány megyei jogú várost leszámítva az önkormányzatok szinte nem tehetnek mást

- közölte Dudás Róbert.

A Jobbik alelnöke kitért arra is, hogy nem lehet tudni milyen intézkedésekkel jár majd a központosítás.

Kvázi nem kell ennyi ember, tehát lesz-e létszámleépítés? Azért ez nem egy utolsó dolog... Magánkézbe, koncesszióba tervezik-e adni? Tervezik-e eladni az önkormányzatok ingatlanjait például irodák, gépek, földek, satöbbi. Semmi nincs lefektetve.

Ezért is kezdeményezi a Jobbik egy olyan törvényjavaslat benyújtását, amely garantálja, hogy a víz nem juthat magánkézbe.

Jogszabállyal védené a magánosítástól a vízközmű-szolgáltatásokat a Jobbik

A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy ne lehessen magánkézbe adni a víziközmű-szolgáltatásokat - közölte Dudás Róbert. A kormány „biankó csekket" akar kiállítani a víziközmű-szolgáltatásokról és arra kéri az önkormányzatokat, hogy szeptember végéig adják át ingyen az államnak a víziközmű-szolgáltatási vagyonukat. Ilyenre utoljára a „téeszesítési" időszakban volt példa - jelentette ki Jobbik alelnöke.

Példának Dudás Róbert az autópályák koncesszióba adását hozta fel, amely így Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került.

Dudás Róbert szerint ha maradna állami kézben a vízközmű, akkor sincs garancia arra, hogy ne emelnék akár radikális mértékben a vízdíjakat. A Jobbik szeptemberben terjeszti elő javaslatát a parlamentben.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Tb8D4g_yI08.jpg?itok=OHUA3jRT","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Tb8D4g_yI08&ab_channel=JobbikMagyarorsz%C3%A1g%C3%A9rtMozgalom","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}