Ostrom alá vette a Fidesz a beruházásokba fektető Dunaújvárost

Ostrom alá vette a Fidesz a beruházásokba fektető Dunaújvárost

Gödhöz hasonló különleges gazdasági övezetté alakítaná az iváncsai és rácalmási ipari területeket (Kulcs és Adony bevonásával) egy fideszes előterjesztés – derül ki a Molnár Krisztián Fejér megyei fideszes politikus nevével fémjelzett – nem nyilvános – előterjesztésből. Az indítvány elfogadása esetén az innen származó iparűzési adó nem az érintett településeket, hanem a fideszes vezetésű megyei önkormányzatot illetné, ők diszponálnának a pénz fölött.

Csata Fejér 4-ért - "Parlamenti keretek közt, demokratikus eszközökkel, de háborúba megyünk értetek"

Meglehetősen furcsa hangvételű Facebook-posztot tett közzé Kálló Gergely, Fejér megye 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője. A jobbikos politikus egyrészt arra figyelmeztetett, hogy a Fidesz elvenné a támogatási pénzeket a Dunaújváros központú térségtől, de azt is hangsúlyozta: ezt az itt élők nem fogják hagyni.

A jobbikos Pintér Tamás vezette Dunaújváros úgy kerül a képbe, hogy Orbán Viktor még 2016-ban (tehát amikor még fideszes vezetésű volt a város) a Modern Városok Program keretében jelentette be, támogatják egy ipari park létrehozását. Cserna Gábor akkori fideszes polgármester azonban azt közölte, a városnak erre nincs szabad földterülete, ezért Iváncsával közösen kezdték meg a beruházást:

Dunaújváros adta a pénzt az infrastruktúrához, Iváncsa a földet, cserébe megegyeztek, a nagyváros részesülni fog a befolyó helyi iparűzési adóból (hipa).

Itt a koreai SK Innovation épít akkumulátorgyárat, a beruházás értéke 681 milliárd forint, és nagyjából 2500 munkahelyet hoznának létre.

Dunaújváros hasonló megállapodást kötött Rácalmással, ahol a Hankook már régóta termel, és a hipából 65 százalékot ad át Dunaújvárosnak.

Ha Rácalmástól idén nem kapjuk meg a Hankook után a nekünk járó részt, az 5-600 milliós kiesés alsó hangon

– mondta megkeresésünkre Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Mint mondta, most azon dolgoznak, hogy Dunaújváros polgárai ne szenvedjenek csorbát.

A folyamatban levő iváncsai beruházással kapcsolatban Szabó hangsúlyozta,

Dunaújváros a Modern Városok Program projektből sok pályázati pénzt csoportosított át erre az ipari parkra, amit nem fogunk viszontlátni.

Az előterjesztés arra is következtetni enged, hogy

a kormány nem kívánja megmenteni a Dunaferr alkalmazottainak munkahelyeit,

ugyanis az iváncsai fejlesztés – mint az előterjesztés fogalmaz –

lehetőséget biztosít a csődközeli ISD Dunaferr munkásainak szükség esetén az elhelyezkedésére is.

Dunaújvárost tehát ostrom alá vette a Fidesz, ami valóban kihívás a kormánypártnak: a településen nagy fölénnyel győzött az önkormányzati választáson a jobbikos Pintér Tamás, aki 2018-ban az országgyűlési választáson is legyőzte fideszes ellenfelét. Pintér megüresedett helyéért Iváncsa Fidesz által támogatott független polgármestere, Molnár Tibor pályázott, ám 2020 februárjában nagyon kikapott a jobbikos Kálló Gergelytől.

A szakmányban elszenvedett vereség érezhetően fájó a Fidesznek, gyaníthatóan ezért kívánnak minden lehetséges módon elvonni forrásokat a dunaújvárosi városvezetéstől. Úgy tudjuk, a Hankook révén kieső pénzek mellett több milliárd forint hipabevétellel számoltak a megvalósulni látszó iváncsai beruházás után.

Az érintett négy kisebb település, így Iváncsa is egyetértéséről biztosította az előterjesztő fideszest. Pedig a polgármester nemrég lapunknak küldött válasza szerint a gépjárműadó elvonása ellenére település jó anyagi helyzetben van, mint írta,

sem közszolgáltatás, sem fejlesztés szüneteltetésére, elhalasztására nincs szükség.

Vadászati kiállítás a kátyúzás helyett? A dunaújvárosi választókerületben jártunk

Kálló Gergely, Fejér megye 4. választókerületének képviselője petíciót indított a településeket érintő megszorítások, így különösen a gépjárműadó elvonása ellen. Meglepő módon több polgármester nemhogy nem támogatta, de még le is gorombította a képviselőt, holott az elvonás az ő költségvetésüket is érintette.

Kulcson ugyanakkor elhanyagolt utakat tapasztaltunk, tehát lenne helye az elvont gépjárműadónak.

A fideszes Molnár-féle előterjesztés

semmilyen gazdasági számítással nem támasztja alá, hogy miért is lenne hatékonyabb

a fideszes megyei önkormányzatnak elosztani a pénzt, mint az egyes településeknek. Hogy a fideszes vezetésű megyei önkormányzathoz átirányítandó pénzből hogyan történik majd a visszaosztás, arról egyelőre nincs információnk. A négy kedvezményezett községben összesen 14 ezer fő él, míg Mezőföld központjának lélekszáma meghaladja a 40 ezret. Vagyis a központosítás

fejenként több százezer forinttól fosztja meg a dunaújvárosi polgárokat,

köztük a nyugdíjasokat, dolgozókat.