Jobbik: a bérunió, a bérlakásépítés is segítene az elvándorlás megakadályozásában

Javítani kell a demográfiai adatokon.

Dúró Dóra, Jobbik országgyűlési képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, mintegy ötszázezer magyar állampolgár dolgozik külföldön és elmúlt napokban egy újabb "dermesztő" statisztika látott napvilágot, miszerint további 370 ezer potenciális kivándorlóval kell számolni. Hangsúlyozta, rövid és hosszú távú intézkedésekre is szükség van az elvándorlás megakadályozására. Kifejtette: szükséges, hogy a kivándoroltak érezzék: a nemzet részei.  Ezért a Jobbik biztosítaná számukra a levélben szavazás lehetőségét.

A megélhetési problémákra hosszabb távon megoldást jelenthet a bérunió, mert a kivándorlás egyik oka a magyar és a nyugati bérek közötti különbség - magyarázta. Dúró Dóra szerint a második gyerek megszületését segítené a bérlakásépítési program, mert a fiatal párok nyolcvan százaléka azért nem vállal még egy gyereket, mert lakhatási körülményei nem megfelelőek.

Hozzátette: a Jobbik már évekkel ezelőtt javasolta a lombikprogram kiterjesztését, és örülnek, hogy a kormány ezt elfogadta. A hvg.hu információi szerint a kormány  döntése alapján,  duplájára - 6 ezerről 12 ezerre - emelik az államilag támogatott lombikkezelések volumenkorlátját és emelkedik a programban résztvevők gyógyszertámogatása is. 

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Publimont Kft. és a Mahir Cityposter Kft. ellen, mert a gyanú szerint kevesebb plakáthelyet vallottak be annál, mint amennyit a Jobbik rendelkezésére bocsátottak, Dúró Dóra azt mondta, a kormány részéről nem ez az első eset, hogy a hatóságokat politikai ellenfelei ellen használja. Egyértelműen politikai szándék van amögött, ha ilyenre használják az adóhatóságot - tette hozzá, hangsúlyozva, állnak a vizsgálat elé, a Jobbik semmilyen törvénytelenséget nem követett el.

Egy másik kérdésre jelezte azt is, nem támogatják a parlament előtt lévő plakáttörvényt, az korlátozza a piacot és alaptörvény-ellenes, nem oldja meg a valódi problémát, hogy a kormány négy éve szinte folyamatos plakátkampányt folytat. Kitért arra is, hogy a törvényjavaslat elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása szükséges, és ha valamelyik ellenzéki képviselő nem megy el szavazni, akkor az azt jelenti, támogatja a jogszabályt.

Dúró Dóra cáfolta, hogy a Jobbik Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök-jelölt 2002-es jelszavaival - létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság - kampányolna. A "2018-as Jobbik-kormány" alapvetéseiről szóló nyilatkozatban nem szerepel ez a hármas jelszó, ezt Apáti István szóvivő csak a csütörtöki sajtótájékoztatóján mondta - magyarázta.