Alacsonyabb adót javasol a KPMG az e-cigire, mint a hagyományos cigarettára

Alacsonyabb adót javasol a KPMG az e-cigire, mint a hagyományos cigarettára

A KPMG üzleti tanácsadó cég rövid összefoglalóban tette közzé a dohánytermékek európai adóztatásának felülvizsgálatával kapcsolatos meglátásait. A Telex arról ír, a társaság a kockázat szerinti megkülönböztetés mellett érvel, vagyis 

azt javasolják, hogy a hagyományos cigihez képest kisebb adóteher sújtsa a kevésbé veszélyes termékeket, mint például - a füstmentes technológiával működő - e-cigiket.

A jelentésben kifejtik, hogy az adókulcs emelése önmagában nem csökkenti érdemben a dohányzók arányát, akik feketepiaci árukhoz fordulnak a leszokás helyett. Ez különösen igaz az alacsonyabb jövedelmű dohányosokra, főleg egy magas inflációval terhelt időszakban, amikor a fogyasztók egyébként sem képesek tolerálni a túlzott áremelkedést.

Az Európai Unió jelenleg érvényben lévő (2011-es) irányelve csak a cigarettákra és az „egyéb dohánytermékekre”, például a cigarettadohányra alkalmaz általános jövedéki adókat. Az idei év végére esedékes felülvizsgálat után ez várhatóan ki fog terjedni az e-cigarettákra, a hevített dohánytermékekre és a szájon át történő használatra szánt nikotinos párnákra is.

A világ több országában, köztük az EU tagállamaiban is alacsonyabb a füstmentes termékekre vonatkozó adóteher a hagyományos dohánytermékeknél, amik magasabb egészségügyi kockázattal járnak

- hangsúlyozták, hozzáfűzve, hogy ezt a megközelítést támogatták az uniós konzultációban résztvevő kormányok, szervezetek és polgárok túlnyomó többsége is.

Minden harmadik fiatal dohányzik itthon, lehagytuk az európai átlagot

Európa-szerte, így Magyarországon is 2006 óta csökken a dohányzók száma, ezt az eredményt azonban veszélyeztetik az új típusú füstmentes dohánytermékek, amelyek egyáltalán nem támogatják a leszokást - közölte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet.