Pár év múlva tömegesen vonulhatnak nyugdíjba az egészségügy egyes területein

Pár év múlva tömegesen vonulhatnak nyugdíjba az egészségügy egyes területein

Borzasztóan kevés ember van és lesz az egészségügyi szakdolgozói társadalomban

– fogalmazott Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az ATV Startban.

A MESZK elnöke a dolgozói létszámot illetően kifejtette, vannak olyan szakterületek, például a labor- vagy képi diagnosztika területén, ahol az 55-65 év közötti korosztály teszi ki a dolgozók 40-45 százalékát. Az ápolóknál pedig hasonló vagy még ennél is kritikusabb helyzetet észlelnek.

Ha ők nyugdíjba vonulnak, ki fogja az ellátásban ezeket a rendkívül fontos feladatokat ellátni? – tette fel a kérdést a kamara elnöke.

Az emelések ellenére egy kezdő ápoló alig keres majd többet a bérminimumnál

Nem egymást követő évekre vonatkoznak a béremelések, hanem mindig a 2018-as állapothoz viszonyítanak - derült fény arra a kommunikációs trükkre, amit az egészségügyi szakdolgozói bérekkel kapcsolatban végzett a kormány. A 24.hu cikke rámutat, míg eddig arról volt szó, a szakdolgozók jövőre 30 százalékos béremelést kapnak, a napokban a miniszterelnök már csak 21 százalékot említett, és ez azért van, mert az egyiket 2018-hoz mérték, a másikat pedig az előző évhez.

A február elejére ígért béremelések kapcsán Balogh elmondta, egyre több olyan információt kapnak, miszerint mégsem a 21 százalékos béremelés valósul meg, hiszen a havi illetmény több elemből épül fel: az első az alapilletmény-besorolás, amire az adott munkakör pótléka és egyebek is rárakódnak. Számos szolgáltatónál az a megoldás született, hogy a munkáltatói döntésen alapuló illetményeket részben vagy egészben visszavonták, és ennek terhére történt a 21 százalék, vagy egy részének a megemelése. 

Így azt érzékelik, hogy valójában 6-8-10 százalék körüli az emelkedés az előző év hasonló időszakához képest – magyarázta a MESZK vezetője, aki szerint riasztja és nehéz helyzetbe hozza a dolgozókat, hogy akár egy megyén belül is léteznek ugyanazon hatóságok alá tartozó intézmények, ahol máshogy történik meg a bérrendezés. Balogh Zoltán úgy gondolja, hogy akarat kérdése, hogy ez a helyzet rendeződjön.