Kevesebb kórházi ágyat és rövidebb ideig tartó kórházi ellátást tervez a kormány

Kevesebb kórházi ágyat és rövidebb ideig tartó kórházi ellátást tervez a kormány

Takács Péter államtitkár szerint „ágyszám-fetisizmus” uralkodik az egészségügyben, valamint a helyi politikában, amin változtatni akar.

Három év alatt, a mostani kormányzati ciklus végére teljesen át fogja hangolni a kormány a fekvőbeteg-ellátás és a szakellátás finanszírozását

- idézi Takács Péter egészségügyért felelős belügyi államtitkárt a Portfolio.hu. Takács Péter a Magyar Kórházszövetség konferenciáján ismertette, hogy a kormány mire készül 2026-ig az egészségügy, és így a kórházak finanszírozásában.

Az államtitkár többek között arról beszélt, hogy „ágyszám-fetisizmus” uralkodik az ágazatban, valamint a helyi politikában, amin változtatni akar. Országjárás kezdődik, hogy a kormányzat fel tudja mérni, milyen ellátást hol érdemes fenntartani. Kórházanként megnézik, hol érdemes aktív felvételes fekvőbeteg ellátást, műtétes szakmákat tartani, és hol célszerű egynapos sebészeti osztályokat létrehozni, mondta az államtitkár aki jelezte, tisztában vannak azzal, hogy a kórházak szolgáltatásnak átalakítása, osztályok vagy intézmények bezárása helyben politikai ellenállásba ütközik.

Megpróbálom a helyi politikusoknak elmagyarázni, hogy az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével

- idézte Takács Péter a lap. 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy radikálisan csökkenteni fogják az úgynevezett minimumnapok számát, vagyis változik az a protokoll, hogy egy-egy beavatkozáshoz hány napig tartják bent a betegeket.

Most a kórházak a finanszírozás oldaláról abban érdekeltek, hogy minél tovább bent legyenek náluk a betegek

- mondta Takács Péter.

Az egészségügyi kormányzat emellett tételesen átnézi a kórházak kapacitását, hogy hol milyen ápolási osztályokat tudnak kialakítani a megfelelő szakszemélyzetet is biztosítva. Az államtitkár szerint például az elöregedő társadalom miatt is szükség lesz egyfajta szemléletváltásra az egészségügyben.

Emellett egy rendelettervezet értelmében tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit, a fővárosi intézményeknél 2023. július elsejétől, a többi, vármegyei intézményekben jövő januártól az Országos Kórházi Főigazgatóság nyújt majd minden kórháznak számos ingatlan-üzemeltetési szolgáltatást, így többek között őrzés-védelmet, takarítást és műszaki üzemeltetést.

Takács Péter után Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató tartott előadást, aki

azzal indított, hogy mára az ország teherviselő képessége már nem tudja fenntartani a kialakult egészségügyi struktúrát, az ahhoz igazodó személyi és tárgyi feltételeket.

A működést szerinte a realitásokhoz kell igazítani.