Egy beteg háromszori étkezésére 550 forint jut, de még ezzel is trükközni kell

Nincs pénz.

A kérdésre van egy egyszerű válasz:

azért mert már a harmadik kormányzati ciklusát kezdi el a Fidesz.

A bővített mondat a következő:

azért mert már a harmadik kormányzati ciklusát kezdi el a Fidesz, és továbbra sem fordít elég pénzt az egészségügyre.

Több kórházban is a betegellátásba forgatják be az étkeztetési költségeket a szűkös keretek miatt. Ez a rendszer nyilvánvalóan azoknál az intézményeknél működik, amelyeknek saját konyhája van.

Mivel a pénz nem címkézett, így ha több a beteg, kevesebb jut a konyhára - logikus.

Van a spórolásnak egy másik módja is, erről beszélt a HírTV Online egészségügyi forrása.

Azon kórházak esetében, amelyek a közétkeztetésből kapják az ételt, máshogy működik a matek: „itt ugye nem csak a kórházi étkeztetésre kell gondolni, az óvodákban, iskolákban is így megy.” Forrásunk szerint az egyes szolgáltatók itt kétfelé bontják a költségeket: egyfelől a nyersanyag árára, másrészt pedig a saját egyéb költségeikre (a többi között például rezsire, szállításra). Mivel előbbin nemigen lehet spórolni, ezért a pályázatokban az egyéb költségekkel „játszadozva” próbálnak előnyhöz jutni, és megnyerni egy-egy tendert. Igen ám, de a tényleges egyéb költségek valójában nem változnak, így forrásunk szerint annak érdekében, hogy ezekből kevesebbet lehessen beírni a pályázati anyagba, a cégek túlárazzák a nyersanyagokat.

Egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta.

„Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne”

– mondta a portálnak ezzel kapcsolatban Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

Nézze meg, mit eszünk a magyar kórházakban, és mi a menü külföldön

Időről időre felbukkan a hírekben, hogy mit is kapunk enni a magyar kórházakban. Mindössze egy kép elég ahhoz, hogy az interneten barangoló felhasználók elszörnyülködjenek, vagy legalábbis heves vitába, kommentháborúba kezdjenek az egészségügy általános állapotára következtetve a kórházi koszt színvonalából kiindulva.