Az új szerződés miatt több mint ötezer dolgozó távozik az egészségügyből

Az új szerződés miatt több mint ötezer dolgozó távozik az egészségügyből

Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok alapján, közölte Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató keddi sajtótájékoztatóján. Ez a szám azonban azt is jelenti, öt százalékuk a harmadik hullám legnehezebb időszakában mondott fel. 

Az állami egészségügyi rendszerben több mint 110 ezren dolgoznak, közülük távoztak nagyjából 5500-an.

Az országos kórház-főigazgató úgy véli, ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is. 

Jenei elmondta azt is, tiszteli azon egészségügyi dolgozókat, akik ebben a nehéz időszakban is vállalták, hogy maradnak az állami szférában.

Teljes garanciát lehet adni arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás

– fogalmazott az országos kórház-főigazgató hozzátéve, ugyan vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, ezeken a helyeken átcsoportosítással biztosítanak majd megfelelő körülményeket.

Ismertette továbbá, a dolgozóknak vasárnapig kellett nyilatkozniuk, az új törvény szerinti foglalkoztatás pedig hétfőn kezdődött. A tárgyalásokon sok kérdés és aggály fogalmazódott meg, ezeket – egyeztetve a kórházi vezetőkkel – folyamatosan gyűjtik.