A Jobbik azt követeli, teljeskörűen járjon bérkiegészítés az egészségügyi dolgozóknak

A Jobbik azt követeli, teljeskörűen járjon bérkiegészítés az egészségügyi dolgozóknak

Alkalmatlansága miatt élesen támadta Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét Lukács László György országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke amiatt, hogy kiderült: számos egészségügyben dolgozó személy lekerült az egyszeri, bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítésre jogosultak listájáról.

Kásler Miklós lényegében nem tudta eldönteni, és úgy tűnik, most sem tudja eldönteni, hogy kik tartoznak az egészségügyi dolgozók közé – mutatott rá Lukács László György. Mint fogalmazott, több szakma rosszallását fejezte ki, hogy

sem a gyógytornászok, sem a gyógyszerészek és az egészségüggyel határos szociális dolgozók sem kapnak bérkiegészítést.

Kásler elmagyarázta, hogy a gyógyszerészek és a házi segítségnyújtók miért nem kapnak 500 ezer forintot

Kásler Miklós humánminiszter a Demokratának magyarázta el, hogy miért nem kapják meg a gyógyszerészek az egészségügyi dolgozók egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatását: A gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi.

Az ellenzéki alelnök egyrészt azt kifogásolta, hogy az 500 ezres összeg bruttó, így a kézhez kapott összeg jóval kevesebb, másrészt azt is, hogy egyes szakmák között különbséget tesz, így lényegében

az ő munkájukat nézi le a kormány.

Élesen kritizálta Kásler Miklóst azért is, mert a miniszter semmibe veszi ezeknek a szakmáknak a tevékenységét.

Lukács reagált az emberierőforrás-miniszternek arra a Vasárnapi Újságban tett nyilatkozatára is, mely szerint

őt azért támadja az ellenzék, mert hívő és magyar.

A Jobbik alelnöke azonban egyértelművé tette: azért ömlik a kritika a miniszterre,

mert gyáva és alkalmatlan.

Pártja nevében felszólította a kormányt, hogy alkosson olyan rendeletet, mely valóban az első vonalban dolgozó valamennyi egészségügyi dolgozónak – beleértve a gyógytornászokat, gyógyszerészeket, szociális szférában dolgozókat – megadja a bérkiegészítést, sőt hozzák előre az idénre tervezett 20, valamint augusztusra a jövő évre tervezett 30 százalékos béremelést is.

Felszólítjuk Orbán Viktort és kormányát, hogy tartsa a szavát, és ne becsülje le az egészségügyi dolgozókat

– zárta szavait az ellenzéki politikus.

A Jobbikhoz hasonlóan más ellenzéki pártok is ilyen követelést fogalmaztak meg a kormányzat felé. Szintén teljes körű juttatást követelt a teljes egészségügyi szférának az LMP, a DK és a Párbeszéd is.