Az MNB írja az új egészségügyi programot

Teljesen felforgatná a magyar egészségügyet a legújabb javaslatcsomag. 

A szakpolitika helyett a Magyar Nemzeti Bank elemzői álltak elő az egészségügy átalakításával kapcsolatos vízióval – írj a Népszava. A javaslatok közül néhány már most is része a kormányzati törekvéseknek, ilyen a szakmai, a pénzügyi ellenőrzés, valamint a háziorvosi rendszer erősítése, az egynapos ellátások bővítése, illetve a hosszú távú ápolás, rehabilitáció kapacitásainak növelése.

Az indítványok többségének hatása megítélhetetlen, mert a javaslattevők sem fejtették ki pontosan, hogy milyen változásokat szorgalmaznak. A korábbi javaslatok kivitelezése sem volt túl sikeres, mivel például megszüntette önállóságát és a szakminisztérium főosztályává tette a finanszírozást végző Országos Egészségbiztosítási Pénztárt. Fölszámolta az ellátások minőségét garantáló intézményrendszert, így az ÁNTSZ-t és a tisztiorvosi hivatalt is. Több éve nincs jogszabályban rögzítve, hogy mi az a minimális feltételrendszer, amit az ellátás során biztosítani kell a betegeknek. A háziorvosi rendszer finanszírozását havi 520 ezer forinttal növelték, de ez nem látszik az ellátás minőségén, és egyre kevesebb a háziorvos is.

Hét pont épül az adókedvezményekkel ösztönző egészségmegőrzésre, illetve arra, hogy egészségügyi kiadásokat a kiegészítő biztosítások mozdítaná el, ezek sikere azonban azon múlhat, hogy az állam azokra mekkora kedvezményt biztosít.

Az is érdekes, hogy miközben a javaslatok egyike erősítené a vállalatok által finanszírozott magánbiztosításokat, a jövő évi költségvetési tervben a cafeteriát szinte teljesen kivezetik. Az egyik pont a magánszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségeinek növelését javasolja, ez fontos változás lenne, hiszen így rá lehetne látni arra, hogy mi történik a magánorvosi rendelőkben a beteggel.