Nem lesz nyaralás: egy akkugyár dél-koreai vendégmunkásai foglalják az izomsorvadásos gyerekek üdülőjét

Nem lesz nyaralás: egy akkugyár dél-koreai vendégmunkásai foglalják az izomsorvadásos gyerekek üdülőjét

2,5 milliárd EU-s pénzből újították fel és akadálymentesítették azt az agárdi szállót, ahol már évek óta súlyos izomsorvadásban szenvedő gyerekek és családjaik táboroztak. Idén viszont kitúrták őket az akkugyári vendégmunkások, akik már a környező falvakat is megtöltötték.

Idén már nem nyaralhatnak Agárdon az izomsorvadásos gyerekek, mert az iváncsai akkumulátorgyár dél-koreai vendégmunkásait lakatják a számukra felújított szállodában – számolt be a hvg.hu.

A Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) agárdi telephelyén többek között a Pedagógia Szakszolgálat és Korai Fejlesztő Központ is működik. 2015-ben felújították a telephelyen található hotelt is, ami teljes körűen akadálymentes lett, így a beteg gyerekek nem csak szép tóparti környezetben, de a számukra kialakított, speciális körülmények között nyaralhattak. Eddig.

Úgy látszik, akkumulátor "nagyhatalomnak" lenni nem csak móka és kacagás: a 78+100 milliárd adóforintunkkal támogatott távol-keleti beruházás lakhatási válságot okozott a térségben.

Idéntől már nem vehetik igénybe ezt a lehetőséget, mert a szállóban az iváncsai akkumulátorgyár dél-koreai vendégmunkásai laknak. Mondhatjuk, hogy jobb, mintha lombkoronasétányokra és állami kocsibeszerzésekre (arra nem is lenne elég) szórták el a pénzt, és legalább néhány évig azok használhatták a helyet, akiknek készült, de azért ez sovány vigasz.

Balog Zoltán az azóta lelkésszé lett emberi erőforrások minisztere a felújítás után lenyűgözőnek nevezte a kész létesítményt, mint mondta:

Itt a gyermekek vannak a középpontban és velük együtt a családok is.

Azóta a helyzet megváltozott: "A kiemelt övezetté minősített ipari park vonzáskörzetében hiánycikk a szabad szállás, mivel egyre több koreai és mongol vendégmunkás érkezik az ottani, jellemzően néhány ezer fős falvakba" – írta év elején a hvg.hu az iváncsai akkumulátorgyárról. A gyár építését 78 milliárd forinttal, a hozzá szükséges infrastruktúra kiépítését 100 milliárddal támogatta a kormány.

Annyira sok vendégmunkást importáltak az akkumulátorgyár kiszolgálására, hogy egyszerűen elfogytak a szabad albérletek: nem csak a környező falvak teltek meg dél-koreaiakkal, de a beteg gyerekeket kiszorították a gyártól félórányi autóútra lévő agárdi hotelből.

Nagyon szomorú vagyok, mert szerettünk itt táborozni. Ez az egy hét nemcsak a gyerekekről szólt, hanem a túlterhelt szülőkről is, akik egy kicsit kikapcsolódhattak, hiszen a tábor ideje alatt önkéntes szakmai segítők is foglalkoztak a gyerekekkel.

– nyilatkozta szomorúan egy csalódott szülő a hvg-nek.

Az alapítvány próbálta megoldani a helyzetet, ezért máshová (a Balatonra) szervezte a tábort, de sokan nem tudtak elmenni, mert az a helyszín csak részben akadálymentesített, így azoknak a többnyire kerekesszékes gyerekeknek nem tudtak nyaralást biztosítani.

Két évig biztosan maradnak a dél-koreai vendégmunkások.

A hvg helyszínre utazó tudósítójának többen is megerősítették, hogy az SK On Hungary dél-koreai akkugyár vendégmunkásai laknak a gyerekek számára felújított vízparti szálló erkélyes, tóra néző szobáiban. A recepción azt mondták neki, "két évig biztosan ez lesz".

A fenntartó gazdasági kényszerre hivatkozott: "A Társaság a piaci alapon üzemeltetett turizmus és vendéglátás tevékenységeinél jelentős veszteséget volt kénytelen elszenvedni a koronavírus-járvány gazdasági következményei, majd az energiaárak 2020. évhez képest tízszeresére növekedése miatt. A Társaság annak érdekében, hogy veszteségeit megszüntesse és a fejlesztésre szoruló gyermekeknek és a felnőtt mozgássérülteknek nyújtott szolgáltatásokat kompromisszumok nélkül, változatlanul kimagasló színvonalon tudja nyújtani, a turisztikai jellegű szálláshely nyújtás tevékenységét kénytelen volt felfüggeszteni. Ezért a Gyógyító Jószándék Alapítvány nyári táborának az idei évben nem tudunk helyszínt biztosítani, amiről februárban tájékoztattuk őket” – írta a lapnak Deák Csabát, a VVSI épületeit fenntartó cég ügyvezetője.

(Címlapkép: Az SK on Hungary munkásai szemetet szednek./facebook/SKonHungary)