Magukon nem spórolnak: Megszorítások idején is 190 milliárdért vesz magának kocsikat az állam

Magukon nem spórolnak: Megszorítások idején is 190 milliárdért vesz magának kocsikat az állam

Miközben megnyirbálják a családtámogatásokat, gerillamódszerekkel csökkentik a rezsicsökkentést, növelik a gyógyszerek és az üzemanyagok jövedéki adóját, az állam magán nem takarékoskodik. Átlagosan 10 millió forintos darabáron vesznek több mint 18 ezer járművet.

Több mint 10 millióra jön ki a beszerezni kívánt 18 500 darab jármű átlag darabára. A központosított, meghívásos közbeszerzés győztesével 4 éves keretszerződést kötne az állam bruttó 190 milliárdért. A vásárlandó flottában vannak személy- és haszonjárművek, és 3500, tisztán elektromos autó is – számolt be egy néhány napja megjelent közbeszerzési felhívás alapján a hvg.hu.

Az új állami járművek beszerzésére szánt 190 milliárd forint körülbelül annyi, mint amennyit az üzemanyagok megnövelt jövedéki adójával beszednek tőlünk.

A hvg.hu más példákat is felhozott: körülbelül ekkora összeggel gazdagodott tavaly Mészáros Lőrinc, illetve ennyibe került a 4-es metró felújításának fele. Az ügyletet a Pénzügyminisztérium alá tartozó, a központosított állami közbeszerzéseket intéző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi.

A keretmegállapodás 48 hónapra és 18500 járműre szól, és három részből áll. Tartalmazza a forgalomba- és üzembe helyezés, szervizcsomag, kárjavítás költségeit is.

1. 76,2 milliárd forintért vesznek 7500 darab személyszállító- és haszongépjárművel általános állami-kormányzati célokra önálló költségvetési szervek részére.

2. 38,1 milliárd forint értékben szereznek be 3500 darab elektromos meghajtású személyszállító- és haszongépjárművet szintén általános állami-kormányzati célokra önálló költségvetési szervek részére.

3. 76,2 milliárd forintért pedig 7500 darab jármű személyszállító- és haszongépjárművet vesznek kifejezetten a rendvédelmi, honvédelmi és egyéb készenléti szerveknek.

Azt, hogy ekkora összeget hogyan fognak előteremteni csak találgatni lehet, mert ugyan négy éves keretmegállapodásról van szó, de 190 milliárd forint akkor is jelentős tétel.

(Címlapkép: Szijjártó Péter/facebook)