Felmérés: Százból 57 fiatal tíz éven belül el akarja hagyni Magyarországot

Felmérés: Százból 57 fiatal tíz éven belül el akarja hagyni Magyarországot

Csak a válaszadók 6 százaléka biztos abban, hogy itthon szeretne maradni. A 16 és 24 év közötti fiatalokat mindennél jobban aggasztják a megélhetési gondok. A diplomás pályakezdők is csak nehezen találnak állást.

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – számolt be a 24.hu az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatásáról.

Négyből hat válaszadó külföldön szeretne dolgozni tíz éven belül. A klímaválság, a járványok és a háborúk pedig sokkal kevésbé aggasztják őket, mint a megélhetés.

Az Impetus Research által 16 és 24 év közöttiek körében végzett kutatásból az is kiderül, hogy a válaszadók 76 százaléka, azaz háromnegyede szerint pályakezdőként nem könnyű állást találni. 48 százalék úgy véli, hogy a felsőoktatásban tanulók számára létkérdés a munka. Ugyanennyien vélik úgy, hogy az iskolában tanultak nem nagyon segítenek az elhelyezkedésben.

A fiatalok meglátása szerint a munkaadók nem szívesen alkalmaznak pályakezdőket, az oktatási intézmények sokszor nem biztosítanak megfelelő végzettséget, és a munkalehetőség is kevés.

A fiatalok többségét nem motiválja az oktatási rendszer, de összességében mégis viszonylag elégedettek vele: az alapfokú oktatással 57, a középfokúval 65, míg a felsőfokúval 80 százalékuk volt inkább vagy teljesen elégedett.

A megkérdezettek 45 százaléka szeretne diplomát szerezni, ami jóval több, mint a 33-39 évesek 33 százaléka. A résztvevő fiatalok 83 százaléka szerint az iskola elvégzése után is folytatni kell a tanulást.

A válaszadók 57 százaléka külföldi munkahelyen képzeli el magát tíz év múlva. Főleg a magasabb fizetést és a jobb munkakörülményeket jelölték meg.

Csak a fiatalok 6 százaléka volt csak biztos abban, hogy 2033-ban még Magyarországon fog dolgozni.

A 16-24 évesek pesszimizmusa érthetővé válik annak fényében, hogy több mint kétharmaduk (68%) látja rossznak Magyarország helyzetét. Csak a válaszadók 32 százaléka szerint van jó helyzeten hazánk. A fiatalok több mint harmada (36%) romlásra számít az elkövetkezendő tíz évben.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)