Egy orosz cirkálórakéta megsértette a lengyel légteret, Varsó magyarázatot vár

Egy orosz cirkálórakéta megsértette a lengyel légteret, Varsó magyarázatot vár

Egy Ukrajnát ért dróntámadás közben tévedt el egy rakéta, amely mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be a lengyel légtérbe.

Varsó magyarázatot fog kérni Moszkvától az orosz cirkálórakéta által vasárnapra virradóan elkövetett légtérsértésre - jelentette be Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő arra reagált vasárnap reggel a külügyi tárca X közösségi felületén, hogy

a nyugat-ukrajnai Lviv régiót is ért orosz rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta átmenetileg behatolt a lengyel légtérbe.

"Lengyelország a területét érintő újabb légtérsértés tisztázását fogja követelni az Oroszországi Föderációtól" - áll Wronski bejegyzésében. A szóvivő hozzátette: Varsó egyúttal "az ukrán lakosság és Ukrajna területe ellen irányuló légi terrortámadások beszüntetésére", a háború befejezésére szólítja fel az orosz vezetést, valamint arra, hogy "a saját belügyi problémáival foglalkozzon".

"Elítéljük a terrorizmus, valamint az erőszakos határrevízióra tett próbálkozások minden formáját" - írta Wronski.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette:

A vasárnap hajnali 4 óra után történt incidens miatt készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt.

A rakéta 39 másodpercig tartózkodott a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be - közölte Kosiniak-Kamysz.

(Címlapkép: 2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke)