Az óriásplakátok tizede eltűnhet a közterületekről egy új szabályozás nyomán

Az óriásplakátok tizede eltűnhet a közterületekről egy új szabályozás nyomán

A júliustól hatályba lévő változás szerint egy rossz helyen elhelyezett plakátért négymilliós bírság is járhat.

Több ezer plakát tűnhet el a közterületekről egy hónapokon belül hatályba lépő új szabály szerint – számolt be az RTL Híradó.

A változás lényege, hogy

idén júliustól csak azokat a felületeket lehet reklámozásra használni, melyek szerepelnek az úgynevezett országos reklámkataszterben. Ezt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) működteti majd.

A Magyar Reklámszövetség közlése szerint

a 45 ezer reklámfelület tizede illegális vagy rossz helyen van.

"A 10 százalék nem tűnik soknak, de ha számszerűsítem, hogy 4-5 ezer felületről beszélünk, akkor már sok. Ez a 4-5 ezer felület a teljes piac megítélését rombolja" – mondta a Híradónak Hantosi Bálint, a Magyar Reklámszövetség közterületi tagozatának elnöke.

Egy rossz helyen elhelyezett plakátért négymilliós bírság is járhat.

Hozzátették: a jóváhagyott reklámfelületekért évi 15 ezer forintot kell fizetni, tehát a hatóság nagyságrendileg összesen több mint 600 millió forintot szedhet be a cégektől.

Az RTL riportja szerint Budakeszin például a rendelkezésre álló dokumentumok szerint a 62 plakátból egyiket sem legálisan rakták ki. A helyi civilek szerint ezek rombolják a településképet.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a televízió megkeresésére elárulta, hogy korábban nem létezett olyan átfogó nyilvántartás, ami az óriásplakátok adatait országosan tartalmazta volna. A településkép-védelmi előírások betartását a kormányhivatalok ellenőrzik majd.

(Címlapkép: A nemzeti konzultációt hirdető plakát Budapesten, az V. kerületi Szabadság téren 2022. október 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd)