Egy népcsoport, amelynek nincsenek jogai

A mintegy 1,1 millió lélekszámú, muzulmán vallású rohingja kisebbség többsége főként a nyugat-mianmari Arakán államban él. A Mianmarban 1982-ben elfogadott állampolgársági törvény azonban nem ismeri el őket etnikai csoportként, és gyakorlatilag megfosztja őket az állampolgárságtól. A többségében buddhista vallású délkelet-ázsiai országban a muzulmán kisebbség tagjai naponta szembesülnek diszkriminációval: nincs tartózkodási engedélyük, nem gyakorolhatják szabadon vallásukat, sőt mozgásukban is korlátozzák őket.
 
A rohingják elleni mély gyűlöletet igazolni látszik a szerdai tüntetés, amelyen többek közt buddhista szerzetesek tiltakoztak a mianmari fővárosban, Rangunban a tengeri úton menekülők visszafogadása ellen. Ezt megerősíteni tűnik a mianmari elnök által korábban aláírt születésszabályozási törvény is, amely jogvédők szerint a rohingják ellen irányul. A szélsőséges buddhisták rendszeresen azzal riogatnak, hogy a gyorsan sokasodó muzulmánok idővel átveszik a hatalmat az országban.
 
A március-áprilisban elvégzett népszámlálás eredményeit nemcsak a rohingják kihagyása miatt bírálták aktivisták, hanem azért is, mert szerintük az etnikai és vallási hovatartozás felmérését egy idejétmúlt és pontatlan lista alapján végezték. Az említett lista szerint 135 etnikai csoport van Mianmarban, de ezen a listán a rohingják nincsenek rajta.
 
A véglegesített adatok alapján Mianmar népessége 51,5 millió. Ez a szám nem sokkal nagyobb a tavaly augusztusi előzetes eredménynél (51,4 millió), amely egyébként 9 millióval kevesebb a becsléseknél.
 
Több ezer mianmari rohingja próbált az elmúlt hetekben életének kockáztatásával átkelni a Bengáli-öblön, hogy eljusson Délkelet-Ázsiába, elsősorban Malajziába.
 
A régióban a menekültekkel kapcsolatos mostani válság május elején kezdődött, amikor az embercsempészek - a migránsok tranzitterületének számító Thaiföld vezetésének megtorlásától tartva - menekültek ezreit hagyták a sorsukra a tengeren - írta az MTI.
 
Egyébként John Rambo is ellátogatott Mianmarba, és a saját eszközeivel, de igazságot szolgáltatott. Igaz, hogy az amerikaiaknak egyszerűbb legyen átéreznie a történetet, a rohingják vallását ügyesen elhallgatták a nagyérdemű előtt.