Egy pakisztáni menedékkérő lehetett a gyilkos sofőr

Már 12 halálos áldozatról és 48 sérültről tudni.

Keddre virradóra

A Die Welt című napilap azt írta keddre virradóra internetes felületén rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a gázoló feltehetően pakisztáni menekült volt, aki az idén, február 16-án kért menedékjogot Németországban. Az illető állítólag ismert volt a rendőrség előtt alvilági kapcsolatai miatt. Nem tudni ugyanakkor, hogy kapcsolatban állt-e szélsőséges csoportokkal. Hivatalos információ továbbra sincs, de Thomas de Maiziére belügyminiszter nem zárta ki, hogy merénylet történt, legalábbis szerinte sok minden erre utal.

Azt ugyanakkor megerősítették, hogy az utastérben holtan talált férfi lengyel állampolgárságú, ugyanakkor sem az ő, sem pedig a menekülés közben elfogott sofőr személyazonosságát nem fedték fel.

Arról a rendőrség éjfél után két órával tájékoztatott a Twitteren, hogy tizenketten haltak meg a gázolásban, a sérültek száma pedig negyvennyolc. Egyeseknek közülük súlyos az állapota.

A támadás éjszakája

A helyszínelés még mindig tart, az M1 helyszíni tudósítója szerint még mindig vannak sérültek a téren, sőt akár még a teherautó alatt is lehetnek. Továbbra sincs információ arról, hogy milyen nemzetiségűek az áldozatok.

A teherautó lengyel rendszámú volt.

A Die Welt információi szerint ugyanakkor az elkövető nem lengyel volt. Az egymásnak ellentmondó hírek szerint az elkövető(k) vagy csecsenek, esetleg pakisztániak voltak. Az utas viszont a rendőrség közlése szerint lengyel volt.

Angela Merkel erélyes, szigorú, kemény választ adott:

Feketére változtatta (pontosabban szólva az azt kezelő munkatársai) borítóképét a Facebookon.

Korábban írtuk

A rendőrség őrizetbe vette a sofőrt a helyszín közelében. A Taszsz korábban azt írta, hogy a vélt elkövető lengyel állampolgár volt. A támadás után ellentmondásos hírek jelentek meg az elkövetőkről: a hivatalos közlés szerint a sofőr utasát - akiről feltételezték, hogy a bűntársa - lelőtték, vagy holtan találták, a sofőrt pedig őrizetbe vették.

A lengyel szál

A lengyel szállítási vállalkozónak, illetve a sofőr családjának már állítólag 16 órától nem volt kapcsolata a teherautóval. A gépjármű Olaszországból tartott vissza Lengyelországba, Berlinen keresztül. A lengyelek szerint nem elképzelhetetlen, hogy a teherautót elrabolták valamikor a merénylet előtt. Egy lengyel lap szerint a járművet nem a lengyel sofőr vezette a merénylet elkövetésekor, az ő holttestét találták meg a vezetőfülkében. Ugyanakkor több helyen az az információ is áll, hogy az elfogott merénylő is lengyel állampolgár. Ariel Zurawszki a lengyel TVN24-nek nyilatkozva azt mondta, hogy fényképek alapján felismerte a teherautóját. Hozzátette, nem hiszi, hogy az alkalmazásában lévő teherautósofőrnek köze lenne a berlini tragédiához. Szerinte a teherautót ellophatták.  "Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette" - mondta a vállalkozó. Kifejtette, hogy mintegy 130 kilós férfiről van szó, és egy ilyen tömegű ember aligha oldhat kereket a tömegben gázolás után. "

Élőben Berlinből:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=qtJID-N94Is autoplay:0]

A támadást követően nem lehetett pontosan tudni, hogy baleset történt-e vagy terrortámadásról van szó, sokatmondó volt azonban, hogy szemtanúk elmondása szerint az autó fékezés nélkül, 60 km/h-val hajtott a tömegbe. A Die Welt információi szerint a rendőrség napok óta tudott olyan fenyegetésről, melynek a karácsonyi vásár volt a célpontja.

A német főváros rendőrségének egy szóvivője a dpa hírügynökségnek később azt mondta, hogy valószínűleg terrortámadás történt.

A német hatóságok arra kérték a berlinieket, hogy maradjanak otthon.