200 millió forinttal támogatja a vidéki magyar sajtót az amerikai külügyminisztérium

A függetlenség a cél.

Az amerikai külügyminisztérium oldalán olvasható a felhívás, mely a következő címet viseli: „Az objektív média támogatása Magyarországon” (Supporting Objective Media in Hungary).

A Department of State összesen 700 ezer dollárt (187 millió forintot) szán a helyi médiumokra Magyarországon. A demokrácia és emberi jogok hivatala javítaná a magyar állampolgárok hozzáférését az objektív hírekhez, ezért támogatják a független sajtót.

Céljuk, hogy növeljék a Budapesten kívüli, elfogulatlan lapok, rádiók és weboldalak közönségét, valamint javítsák a pénzügyi fenntarthatóságukat.

A pályázat 2018 májusában indul, egy nyertes lesz, aki megkapja a teljes összeget. A 444 úgy informálódott, hogy a projekt szoros összefüggésben van David Kostelancik budapesti amerikai ügyvivő három héttel ezelőtti beszédével, amelyben kifejtette, hogy a kormány szövetségesei átvették az ellenőrzést a médiapiac jelentős része felett.

A kitiltási botrány óta ez az amerikai diplomácia leglátványosabb lépése Magyarországon, a magyar külügy egyelőre analizál és csak később reagálnak a pályázat hírére.

(fotó: Völgyi Attila / Fejérvár.hu)