A reggel, amikor San Franciscóban nem látták felkelni a Napot

A reggel, amikor San Franciscóban nem látták felkelni a Napot

Lángol az Egyesült Államok nyugati partvidéke, az erdő- és bozóttűz már Kaliforniától Washington államig pusztít. A hivatalos adatok szerint szerda estig nyolc halálos áldozata volt Kaliforniában a katasztrófának, több mint 14 ezer tűzoltót vetettek be, de Oregonban is egyre súlyosabb a helyzet.

San Franciscóra szerdán szinte teljes sötétség borult a sűrű füst miatt, délutánra ez bíborszínre váltott, a füst és hamurétegen csak tompán szűrődik át a Nap fénye.

Az egyik helybéli a San Francisco Chronicle lapnak úgy fogalmazott

mint hogyha eljött volna a világvége!

Oregonban eddig legalább félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát, Kate Brown kormányzó példa nélkülinek nevezte a katasztrófát, öt kisebb város gyakorlatilag megsemmisült. Az államban eddig 364 ezer hektár égett le, kétszer annyi, mint átlagosan minden évben. Az oregoni elhunytak számáról nem közöltek hivatalos adatot, de sajtóinformációk szerint legkevesebb négy ember életét vesztette, és Washington államban is van egy halálos áldozat.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/x_m9TUP_t_Y.jpg?itok=FB3JdzTk","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=x_m9TUP_t_Y&fbclid=IwAR1t-LXKX0GSpxM_WBlkZ7Qn5u0EHtwTDHy-U3OUTY1tCEHTODsQaVdDmq0","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Csak Kaliforniában 2,5 millió hektárnyi terület lángolt tegnapig.

Egy oregoni lakos úgy írta le a helyzetet a BBC szerint, hogy

az út mindkét oldalán tűz van, fúj a szél, száll a hamu, olyan volt, mintha a pokolban vezettek volna.

A legnagyobb problémát az aszály, a hőhullámok és az ehhez párosuló szél okozza. Az ilyen klímaszélsőségek gyakoriságát, intenzitását és hosszát a globális felmelegedés növeli, amely ugyan önmagában nem okoz tüzet, de ideális körülményeket biztosít a lángok gyors terjedéséhez.

Egyikünk sem ússza meg a klímaváltozást

Valójában azonban egyszerű és igaz válaszok is léteznek erre a részleteiben összetett, az emberiség jövőjét alapvetően meghatározó problémakörre: a Föld felszínének hőmérséklete növekszik, a Föld élővilágának sokszínűsége (diverzitása) vészesen csökken. A technikai civilizáció ipari forradalom óta tartó tendenciái mindkét folyamatot erősítik - olvasható a Klímaváltozás és Magyarország tanulmánykötet előszavában, melyet Pálinkás József és Szathmáry Eörs jegyez.