17 elnöki rendelettel kezdte napját Joe Biden

17 elnöki rendelettel kezdte napját Joe Biden

Beiktatták Joe Bident az Egyesült Államok 46. elnökeként magyar idő szerint szerda este Washington városában. A két héttel ezelőtti capitoliumi támadás után óriási óvintézkedéseket tettek annak érdekében, hogy a ceremónia zavartalanul menjen végbe.

Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készültek, ugyanis a korábbi ceremóniák biztosításához képest, idén legalább két és félszer nagyobb volt a készültség. A hatóságok attól tartottak, hogy fegyveresek egy csoportja támadást hajthat végre a beiktatás idején vagy valamilyen elrejtett robbanószerkezettel követhetnek el merényletet.

Az ünnepségen Donald Trump nem vett részt, amellyel szakított egy 152 éves hagyománnyal. A leköszönő elnök floridai birtokán tölti az estéjét. A korábbi republikánus elnök egyébként mai búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak. 

Joe Biden beiktatási beszédében arról beszélt, hogy a demokráciának az ügyét ünneplik. Mindezen felül kiemelte, hogy Amerika számára most az egység megteremtése a legfontosabb feladat.

"Újra megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny"

- mondta a 78 éves demokrata párti vezető az elmúlt időszak eseményeire utalva. Az új amerikai elnök a világnak is üzent, ugyanis nyomatékosította, hogy a jövőben Amerika ismét tevékenyebb részt vállal a világpolitikából.

Percről-percre tudósításunk.