Eldőlt: Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök

Eldőlt: Rishi Sunak lesz az új brit miniszterelnök

A volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé, így ő lesz a leköszönő Liz Truss utódja.

Rishi Sunak volt pénzügyminisztert választotta a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója a párt új vezetőjévé - jelentette be hétfő délután Sir Graham Brady, a vezetőválasztási folyamatot irányító tory frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke.

A választási eredmény azt jelenti, hogy

Sunak lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Brady hivatalos bejelentése előtt néhány pillanattal Sunak egyetlen riválisa, Penny Mordaunt volt védelmi miniszter közölte, hogy visszalép.

Az MTI emlékeztet, Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

Távozása miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja hivatalba lépéséig - amely várhatóan még hétfőn, legkésőbb kedden megtörténik - Truss ellátja a kormányfői teendőket.

Sunak vasárnap jelentette be, hogy indul a brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében, és már akkor a volt pénzügyminisztert tartották a legesélyesebb jelöltnek a pártvezetői tisztségre.