Egyet tippelhet, kinek a szájából hangzott el 61-szer a háború szó a közrádióban

Egyet tippelhet, kinek a szájából hangzott el 61-szer a háború szó a közrádióban

Orbán Viktor szerint a hivatásos katonák "a társadalom legjobb része". A miniszterelnök ma reggeli rádiónyilatkozatában ismét világháborút vizionált és felmondta a szokásos propagandát.

Ismét ijesztgetős reggeli beszédet tartott a békepárti miniszterelnök a Kossuth rádióban ma reggel. Bár a Fidesz, élén Szijjártó Péterrel folyamatosan háborús pszichózissal vádolja a nyugati politikusokat, éppen Orbán Viktor az, akinek jó ideje csak egyetlen témája van: a háború. Olyannyira, hogy mai rádiónyilatkozatában ismét világháborút vizionált.

Íme, az MTI beszámolójának fontosabb részei:

A sorkatonaság visszavezetése minden nemzet saját ügye, ezt nem egy egységes, "birodalmi, brüsszeli, európai uniós hadseregben" kellene megtenni, mert akkor "más döntene a magyarok véréről" és ez elfogadhatatlan - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor aláhúzta,

Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság visszavezetése, de napirenden van rengeteg katonai tanulmány, képzés, honvédelmi ismeretek bevezetése a középiskolába.

Számos dolgot csinálunk, amely az egész országot, a teljes magyar társadalmat képessé teszi az önvédelemre sorkatonaság nélkül - fogalmazott.

A miniszterelnök a hivatásos katonákról elmondta, ők "a társadalom legjobb része", ők a legelkötelezettebbek, a legkomolyabban vehetők, a legsúlyosabb esküt tevők a magyar társadalomban, akik azt mondják, hogy hajlandók a haza védelme érdekében történő készenlétért másképpen élni, mint a kényelmes civilek.

Hozzátette: ehhez tartozik egy nagyon erős fizikai megterheléssel járó életmód, a fegyverbarátság, a bajtársiasság, a becsületesség, az alázat, a hazáért való önfeláldozás képessége.

Elmondta, az alázat, a fegyelem, az önvédelem, az önfeláldozásra való képesség, a bajtársiasság, a csapatban való együtt dolgozás olyan értékek, amelyek a hivatásos katonákon túl is meg kellene, hogy jelenjenek, de ehhez nem feltétlenül kell visszaállítani a sorkatonaságot.

Orbán úgy érzi, minden egyes európai uniós csúcstalálkozón nő a rá nehezedő nyomás, és ennek még nincs vége

Kitért arra: minden egyes európai uniós csúcstalálkozón nő a rá nehezedő nyomás, és úgy érzi, hogy ennek még nincs vége. Ellent kell állni - jelentette ki. Hozzátette, a kérdés az, hogy "van-e mögöttünk egy ország", hogy egységes-e Magyarország a béke ügyében,

"kiállunk-e a béke mellett", és "ki merjük-e mondani, hogy mi nem vagyunk hajlandóak meghalni Ukrajnáért".

A béke melletti erős érv - hangsúlyozta - hogy a NATO egy védelmi szövetség, amelyet azért hoztak létre és amelyhez Magyarország azért csatlakozott, hogy biztosítva legyen a tagállamok védelme, és nem arra, hogy beavatkozzunk egy a NATO területén kívüli fegyveres konfliktusba világháborús veszélyt teremtve.

Szerinte a "NATO ahelyett, hogy megvédené a tagállamait, belerángatja azokat egy világégésbe"

Abszurdnak nevezte, hogy a NATO ahelyett, hogy megvédené a tagállamait, belerángatja azokat egy világégésbe. Ez olyan - tette hozzá, mintha egy tűzoltó lángszóróval menne tüzet oltani.

A miniszterelnök szerint a szombati Békemenet legfontosabb célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk

Orbán Viktor a szombati békemenetről szólva kijelentette: a menet legfontosabb célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk.

Kiemelte: a legfontosabb, hogy noha sokan állítják - különösen Nyugat-Európában és az általuk fizetett baloldalon -, hogy nincs közvetlen háborús veszély, ki kell mondani, hogy "igenis van".

"A háború egy olyan szörny, amit állandóan etetni kell, az EU vezetői pedig készek arra, hogy etessék"

Azt is világossá kell tenni - folytatta, hogy mi nem azért léptünk be az Európai Unióba, hogy utána közösen viseljünk háborút, hogy 100 milliárd eurónyi pénzt öntsünk a háborúba, hiszen a háború egy olyan szörny, amit állandóan etetni kell, és a miniszterelnök meglátása szerint az amerikai demokrata kormányzat és az Európai Unió vezetői készek is arra, hogy etessék.

A miniszterelnök szerint neki kell szegezni az európai vezetőknek a kérdést, hogy ha minden pénzünket Ukrajnában fogjuk elkölteni, hogy fogjuk újraindítani az európai gazdaságot. Az európai parlamenti választás épp arról szól, hogy világossá tegyük az európai vezetők számára, hogy demokrácia van, és az egyre növekvő békepárti Európa hangját nem lehet figyelmen kívül hagyni - értékelt, hozzátéve, nemcsak a magyarok hangjáról van szó, van még néhány ország amelyik a béke oldalára állt.

2024 lenne az új 1914 vagy 1939?

A miniszterelnök annak a véleményének adott hangot: lehet, hogy utólag a 2024-es évre úgy tekintünk majd vissza, mint 1914-re vagy 1939-re, olyan esztendőként "amikor a nagy baj elkezdődött, amikor az előkészületekből létrejött az összeurópai bevonódást eredményező kontinensnyi konfliktus".

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond országjáró kampánykörútjának salgótarjáni állomásán 2024. május 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)