Feltételekkel, de Pécsen és Szegeden is megszavazták az egyetemi modellváltást

Feltételekkel, de Pécsen és Szegeden is megszavazták az egyetemi modellváltást

Hordoz veszélyeket a modellváltás, de annak elmaradása még nagyobbat, ezért az egyetem vezetése a modellváltás pártján van

- idézte a 444.hu Dr. Rovó Lászlót, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, miután a szenátus 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett elfogadta az egyetem modellváltását.

A szavazást hosszú vita előzte meg, végül nagyon komoly feltételrendszerrel fogadták el a modellváltást. Ha bizonyos pontok nem teljesülnek - például a szenátus jogkörének a meghagyása -, akkor az egyetem eláll a modellváltástól. A Hallgatói Önkormányzat egyébként egy friss szavazás szerint 91%-ban elutasította volna a változást.

Rovó László szerint a szenátus döntésjoga nem csorbul és elbocsájtások sem várhatók, ellenben béremelés lesz, és úgy vélte, a munkavállalók jogai sem csorbulnak attól, hogy nem lesznek közalkalmazottak.

Pécs polgármestere szerint az egyetemi modellváltás felülről vezérelt és nem veszi figyelembe az egyetemi polgárok érdekeit

A Pécsi Tudományegyetem szenátusa 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a modellváltást. 

Dr. Miseta Attila rektor Rovóhoz hasonlóan szintén azzal érvelt, hogy a modellváltás kockázatai eltörpülnek a lehetőségek mellett, amiket nyer vele az intézmény.

Pécsett a modellváltást elutasító hallgatók Free PTE nevű Facebook oldalukon tettek közzé egy felmérést, ami szerint 1009 válaszadóból 150 hallgató bizonytalan, 816 ellenzi, 44 pedig támogatja a modellváltást.

Az ellenzők közé tartozik Péterffy Attila, Pécs polgármestere, aki szerint az egyetemi modellváltás egy felülről vezérelt, az egyetemi polgárok érdekeit, igényeit és véleményét figyelmen kívül hagyó átalakítás. 

Az ország legrégebbi egyetemének néhány hét alatt történő, erőltetett és az érintettek bevonása nélkül levezényelt átszervezése távol áll az önrendelkezéstől, az egyetemi autonómia megőrzésétől és a demokrácia működésétől

- írja közleményében Péterffy Attila.