Egyhetes fesztivál a világon szétszóródott magyar fiataloknak

Június 29. és július 5. között első alkalommal rendezik meg a Magyar Ifjak Világtalálkozóját.

A külhoni magyarság állampolgársághoz juttatása kinyitotta a kapukat, és elősegítette az elcsatolt területeken élő, illetve kivándorolt honfitársaink integrálódását az anyaországhoz – olvasható abban a felhívásban, amelyet a program szervezői szerkesztőségünknek is megküldtek. Mint írják, a rendezvény célja, hogy a Kárpát-medencében és azon is túl élő magyar fiatalok egy hétnapos rendezvény keretein belül barátságokat kössenek, megismerjék egymás népszokásait, gasztronómiáját, hagyományait.
 
 
A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a tengeren túli magyarságra, mivel komoly létszámú magyar közösségek élnek Uruguayban, Argentínában, Brazíliában, Venezuelában, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban és a világ számos további pontján. „Szeretnénk, ha ez a rendezvény közelebb hozná az ott élő fiatalokat a Kárpát-medencében élőkhöz, még akkor is, ha esetleg már nem beszélik szüleik, nagyszüleik anyanyelvét. Olyan programokat szervezünk, amelyek a magyarság hagyományait, értékeit mutatják. Hazautazásuk után a résztvevők a látottakat, tanultakat átadhatják azok számára is, akik ezúttal nem jutottak el a fesztiválra” – írják az ismertetőben.
 
Az Alfahír megkereste a program főszervezőjét, Ács Tibort, aki elmondta, 60 külhoni fiatal részvételi költségét teljes mértékben állják, nekik csak az utazásukat kell kifizetniük. Minden más érdeklődő hatezer forintos napi vagy háromezer forintos esti belépővel vehet részt a különböző kulturális- és sportprogramokon, koncerteken.
 
A részletes programterv megtalálható a rendezvényt szervező Dominique Carpenter cég honlapján, ezek között szerepel sétakocsikázás Bugacon, buszos kirándulás Budapest legszebb részein, egész napos strand és sportversenyek, paintball, lovaglás, strandröplabda, éjszakai fürdőzés, közös főzés, táncház, folk kocsma és színházi előadás. Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt a határokon átnyúló gazdasági kapcsolatokról, megnézhetik a Hazajárók c. dokumentumfilmet annak rendezőjével, találkozhatnak magyar olimpikonokkal, az egész hetes programsorozatot pedig istentisztelet zárja a Ceglédi Református Nagytemplomban.